Hlavní obsah

Říjen bude ještě teplý, pak se ochladí

Do konce října bude v Česku teplejší počasí než v předchozích dnech, poté se začne zvolna ochlazovat. Celkově by nadcházející čtyři týdny měly být teplotně průměrné. V posledním říjnovém týdnu také očekávají meteorologové více srážek. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu počasí, který v pondělí zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 19.10.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V posledních dvou týdnech se teploty pohybovaly spíše pod průměrem, příštích 14 dní by ale měly být kolem hodnot typických pro toto období. „Začátkem listopadu budou teploty pozvolna klesat a v posledním předpovědním týdnu se očekávají teploty nižší, než je dlouhodobý normál,“ uvedli meteorologové.

Za začátku sledovaného období od 18. října do 24. října by se ranní teploty měly pohybovat kolem čtyř stupňů, odpolední kolem 13.

Od 25. října do 31. října nepřesáhnou ranní maxima pět stupňů, odpolední 13.

V období od 1. listopadu do 7. listopadu by mělo být ráno v průměru kolem dvou stupňů, odpoledne kolem 9 °C.

Rozmary počasí vás již nepřekvapí, a to díky těmto mobilním aplikacím

Mobil

Od 8. listopadu do 14. listopadu by se ranní teploty měly v průměru poprvé pohybovat kolem nuly, odpolední kolem šesti stupňů.

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR v období od 18. října do 14. listopadu je 6,9 stupně Celsia. Nejteplejší byl rok 2018, kdy se průměrná teplota v těchto dnech vyšplhala na 9,6 stupně Celsia. Naopak v roce 1946 klesla na 3,1 stupně, což je dosud nejméně.

„Relativně suché počasí, které nás doprovází posledních několik týdnů, bude pokračovat i v tomto týdnu. O něco více srážek je očekáváno v posledním říjnovém týdnu,“ sdělil ČHMÚ. První polovina listopadu pak přinese úhrny srážek blížící se normálním hodnotám pro tuto roční dobu. Dlouhodobý průměrný srážkový úhrn je v tomto období 42 milimetrů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám