Hlavní obsah

Rozmary počasí vás již nepřekvapí, a to díky těmto mobilním aplikacím

Novinky, Lubomír Popovič

Aplikace pro předpověď počasí bývá zpravidla již součástí telefonu, většina z nás od ní ale nečeká žádné zázraky. Řešením je instalace aplikace dle vlastního výběru – podle čeho ale vybírat? Dáme vám tipy na dostupné appky s největší přesností, aktuálností, ale i radarem.

Foto: Profimedia.cz

Počasí je věc nevyzpytatelná: správně zvolená aplikace vám ale naznačí, nač se venku připravit.

Článek

Počasí je vrtkavé, to je známá věc: úplně spolehnout se tak sice na předpovědi nedá, zvláště na ty dlouhodobé, ale správně zvolená aplikace vám alespoň naznačí, jak velké je riziko zmoknutí, bouřek nebo třeba závějí.

Pro lokální předpověď je ovšem nutné zpřístupnit aplikacím údaje o poloze.

Windy

Za službou Windy (dříve Windyty) stojí zakladatel a vlastník Seznamu Ivo Lukačovič. V průběhu času aplikace čím dál víc získávala na popularitě a dnes je celosvětově oblíbeným nástrojem nejen pro předpověď počasí.

Satelitní snímky jako na dlani. Windy.com zobrazuje plynulé animace

Internet a PC

V interaktivním prostředí lze nastavením filtrů sledovat až několik desítek atmosférických jevů a zobrazovat plynulé animace satelitních snímků. A jedna perlička: Windy se v srpnu 2020 objevilo na Instagramu herce Leonarda DiCapria – právě na jeho mapách ukazoval hořící amazonské pralesy.

Verzi zdarma najdete kromě webu také na Google Play i v App Store.

ČHMÚ, ČHMÚ+

Český hydrometeorologický ústav vydal dvě aplikace pro Android: ČHMÚ a ČHMÚ+.

První poskytuje především předpověď počasí (a informaci o aktivitě klíšťat), „plusková” cílí na náročnější uživatele: zobrazuje mimo jiné počasí na meteorologických stanicích, údaje naměřené balónovými sondami, informace o UV indexu a čistotě ovzduší atd.

Aplikace jsou k dostání zdarma na Google Play i v App Store.

Nový radar lépe ukáže, kde opravdu prší

Věda a školy

VentuSky

Česká meteorologická mapa VentuSky od InMetea umí mimo jiné (po aktivaci vrstvy se srážkami) zobrazit radarová data. A na časové ose si můžete očekávaný vývoj zobrazit až o devadesát minut dopředu, což se jistě hodí.

Plnou verzi najdete na webu, mobilní aplikace pak zdarma zobrazí jen teplotu, radarové snímky a kvalitu ovzduší. Informace o oblačnosti, větru, tlaku, vlhkosti a další prémiové parametry stojí 79 Kč.

Zdarma je aplikace k dostání na Google Play a přes web, App Store nabízí placenou verzi.

Meteor meteoradar

Tento meteoradar patří v tuzemsku mezi nejpoužívanější. Aplikace používá data Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a na mapovém podkladě zobrazuje srážky zaznamenané meteorologickým radarem.

Nabízí klasickou předpověď počasí, nechybí ale ani mapy se zobrazením povětrnostních podmínek, oblačnosti a můžete si nechat zobrazit také widget této aplikace.

Aplikace od Androworks je zdarma k dostání na Google Play.

Mapy.cz nově nabídnou data o počasí

Internet a PC

Klara

Tato oblíbená aplikace čerpá data pro předpovědi z Norského meteorologického institutu, v přehledných grafech vám zobrazí vývoj srážek, teploty, větru, oblačnosti i vlhkosti a tlaku.

Klara má s předchozím Meteorem společné tvůrce, vývojáře pražského studia Androworks, zdarma je tedy ke stažení pouze na Google Play.

Aladin

Tato aplikace umožňuje díky spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem přepínání mezi dalšími aplikacemi o počasí, jako je Meteor – meteoradar ČHMÚ nebo Sněhové zpravodajství.

Také Aladin pochází z dílny Androworks a k dostání je zdarma na Google Play.

10 nejrozšířenějších mobilních hrozeb

Bezpečnost

Weather Radar

Tato aplikace nabízí nabitý balíček užitečných informací, kromě jiného i model předpokládané situace na šest hodin dopředu. Díky vizualizaci na mapě zjistíte odkud, kam a jakou rychlostí se pohybuje déšť či bouřky.

Zobrazuje se také aktuální teplota, srážky (a jejich pravděpodobnost), rychlost a směr větru i nejvyšší a nejnižší očekávaná teplota. Užitečnou funkcí aplikace jsou i výstrahy na nebezpečné jevy, zprávy o lokální situaci, odhad trvání srážek a další. Nechybí ani sezónní informace (pylové zpravodajství, UV index, aktivita komárů atd.).

K dostání je zdarma přes Google Play i v App Store.

Lightning Alarm Weatherplaza

Být zasažen bleskem se může jevit jako nepravděpodobné – přesto je Lightning Alarm oblíbenou a hojně stahovanou aplikací.

Ať už se tedy bouřek bojíte, nebo naopak patříte mezi „lovce blesků“, na přehledné mapě můžete sledovat intenzitu a pohyb bouřek i vzdálenost blesků od vaší lokality nebo bouřkovou činnost třeba na celém světě.

Hlídače blesků stáhnete zdarma přes Google Play i v App Store.

Počasí.cz nově nabízí předpověď pro celý svět

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám