Hlavní obsah

Konec listopadu bude studený, sníh ale vydrží jen na horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výhled počasí na následující měsíc slibuje postupné ochlazování. Na horách by se měla během následujících čtyř týdnů vytvořit souvislá a trvalá sněhová pokrývka, zatímco v nížinách vydrží sněhové vločky jen krátce.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 23.11.2021 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Období od 22. listopadu do 19. prosince by podle výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mělo být jako celek teplotně i srážkově průměrné.

Srážek by mělo být více v úvodních dvou týdnech do 5. prosince. Začátek sledovaného období by měl být rovněž poměrně chladný.

„Relativně nejchladnějším týdnem bude podle průměrné teploty první předpovědní týden, který se bude teplotně pohybovat kolem hranice normálních a podnormálních teplot pro toto období,” uvádí výhled.

S tím koresponduje i předpověď, podle níž bychom se v pátek měli dočkat srážek, které budou od poloh nad 300 metrů nad mořem v Čechách a od 400 metrů na Moravě a ve Slezsku sněhové. Nejvyšší teploty by se koncem týdne měly pohybovat jen slabě nad bodem mrazu.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Očekávané množství nového sněhu za pátek.

„Vzhledem k celkovému postupnému ochlazování na našem území předpokládáme vytvoření a setrvání souvislé sněhové pokrývky na horách, v nižších polohách se sníh udrží zatím jen na krátkou dobu,” uvádí výhled.

Průměrná teplota v uvedeném období je 1,3 °C, průměrný srážkový úhrn odpovídá 36 milimetrům.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám