Hlavní obsah

Jarní teploty pokračují

I během nadcházejícího týdne budou v ČR nadprůměrné, spíše jarní teploty. Nadále budou ale panovat rozdíly mezi chladnějším západem a teplejším východem. V závěru týdne přijde od jihozápadu teplejší vzduch, ale bude proudit ve vyšších vrstvách atmosféry, což k nám přinese inverzi, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 18.11.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Na Moravě a ve Slezsku dosahovaly průměrné teploty o uplynulém víkendu 13 stupňů, což odpovídá konci září,“ poznamenala Honsová k trvajícím nadprůměrným teplotám. Během týdne sice přijde slábnoucí studená fronta, teploty ale zůstanou nad dlouhodobým normálem. Teplé proudění od jihozápadu je způsobeno tlakovou níží postupující z Atlantiku nad Británii, zatímco se nad Ruskem rozkládá mohutná oblast vysokého tlaku vzduchu.

V pondělí bude panovat převážně velká oblačnost, bude oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami, ale nepůjde o nic intenzivního. Během dne se bude od západu oblačnost protrhávat až na polojasno. Odpolední teploty v Čechách vystoupí na 8 až 12, na Moravě a ve Slezsku na 11 až 15 stupňů. Na východě bude ale nadále foukat čerstvý vítr s nárazy kolem 55 km/h. „Jeseníky, Beskydy a Krkonoše udávají pořád nárazy až kolem 90 km/h,“ upozornila Honsová.

Úterní ráno přinese teploty mezi 6 a 2 stupni, na západě, kde bude méně oblačnosti, by se mohlo ochladit až na –1 stupeň. Odpolední maxima na západě vystoupí na 7 až 11, na východě na 11 až 14 stupňů. Vítr už by v nárazech neměl dosahovat rychlosti přes 35 km/h. Mělo by být převážně oblačno, během dne přechodně i polojasno. Ojediněle se objeví dešťové přeháňky, a to zejména na horách. „Po ránu musíme počítat s mlhami,“ uvedla meteoroložka.

Hodně podobný charakter bude mít podle ní počasí i ve středu. Bude převážně oblačno, přechodně může být i polojasno. Ojediněle se vyskytnou dešťové přeháňky nebo déšť. Ráno se v Čechách ochladí na 4 až 0, na Moravě a ve Slezsku bude až kolem 6. Maxima na západě vyšplhají na 7 až 11, na východě na 11 až 13 stupňů.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno s občasným deštěm, po ránu s mlhami. Po ránu ve velké oblačnosti zůstanou teploty mezi 8 a 4 stupni, jen úplně na západě se ochladí na 2 stupně. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 8 a 12 stupni.

V pátek bude zataženo nízkou inverzní oblačností a mlhavo. Na horách a ojediněle i v nižších nadmořských výškách bude až polojasno. Po ránu teploty klesnou na 8 až 4, při polojasné obloze až na 2 stupně. Odpoledne zůstanou mezi 8 a 12 stupni.

V sobotu ráno už bude vzduch ochlazován zemským povrchem, teploty klesnou na 4 až 0, odpoledne pod nízkou inverzní oblačností zůstanou mezi 5 a 9 stupni, při vyjasnění se dostanou až na 11 stupňů. Bude mlhavo, polojasno pouze ve vyšších polohách. Stejné teploty i oblačnost budou panovat také v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám