Hlavní obsah

Typické středoevropské léto: během dne se ochladilo o 20 stupňů

Novinky, alt

Zatímco pátek byl na mnoha místech Česka nejteplejším dnem tohoto roku a teploty překračovaly 30 stupňů, sobota znamenala prudký pád. Během rána se začalo ochlazovat a postupem dne, místo aby teplota stoupala, stále klesá. Například v Karlových Varech zaznamenali v 11 hodin dopoledne 11 stupňů. Jak ovšem upozornila Dagmar Honsová z Meteopressu, takový průběh léta, tedy rychlé změny teplot, je pro střední Evropu typický, jen jsme mu v posledních letech odvykli.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 11.7.2020 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Konečně zažíváme typické středoevropské léto. V minulých letech to byla spíše léta středomořská, suchá a s vysokými teplotami,” popsala Honsová skoky v počasí.

Vysoké teploty v pátek byly způsobeny teplým jihozápadním prouděním. Teplotní rekord zaznamenali v pátek v Brodě nad Dyjí, kdy bylo 34,2 stupně, ještě v noci bylo na mnoha místech teplo, s příchodem rána ale teplota klesala. „Počasí začala ovlivňovat studená fronta, která od severozápadu přinesla vydatné srážky,” řekla Honsová.

Kromě severozápadní části území v Česku nyní prší a chladné počasí se posouvá stále více na východ.

„Například na jižní Moravě je nyní 17 stupňů, a je to nejvíc, co tam za celý den bude,” uvedla příklad.

Na západě se pak stále více ochlazuje, na letišti v Karlových Varech je nyní 11 stupňů, v Liberci 12. V Praze je aktuálně 14 stupňů, což je o 18 stupňů méně než v pátek odpoledne.

Severozápadní proudění by mělo slábnout až na začátku příštího týdne, teploty budou maximálně 23 stupňů v pondělí i v úterý. V noci ale budou teploty padat i pod 10 stupňů. Lehce oteplit by se mohlo ve středu, mělo by ale zase pršet.

Reklama

Výběr článků

Načítám