Hlavní obsah

Z New Yorku do Londýna za 2 hodiny. Zvládnout to má luxusní nadzvukový letoun

Novinky, tcs

Po společnosti Boom Supersonic představila svou ideu o cestování budoucnosti firma Virgin Galactic. V pondělí se pochlubila designovým konceptem letounu, který zvládne letět rychlostí třikrát vyšší než zvuk ve výšce 18 tisíc metrů.

Foto: AFP PHOTO / VIRGIN GALACTIC, Profimedia.cz

Nový nadzvukový letoun má cestu z New Yorku do Londýna zvládnout za dvě hodiny.

Článek

Společně s konceptem společnost představila několik údajů o připravovaném letadle. Nový letoun, který doposud existuje jen ve smělých plánech inženýrů a designérů Virgin Galactic, nebude rozhodně masovou záležitostí.

Pojme maximálně 19 cestujících, interiér letadla pak bude plně uzpůsoben jejich přáním a individuálním požadavkům. Milionáři budoucnosti se pak do své destinace budou moci dostat dosud nevídanou rychlostí.

Podle plánů společnosti má nový letoun dosahovat rychlosti mach 3, tedy rychlosti zhruba 3675 kilometrů za hodinu. Let z New Yorku do Londýna by tak trval něco kolem dvou hodin. Rychlostní rekord v oblasti civilního letectví dosud drží legendární Concorde, který dokázal překonat Atlantik za 2 hodiny 52 minut a 59 sekund.

Foto: AFP PHOTO / VIRGIN GALACTIC, Profimedia.cz

Kdy, a zda vůbec, se nové futuristické letadlo dostane do vzduchu, není jasné.

Letoun se má rovněž pohybovat ve výšce kolem 18 tisíc metrů, zatímco běžná dopravní letadla létají ve výšce kolem 10 tisíc.

Společnost oznámila, že na vývoji motorů spolupracuje s firmou Rolls-Royce. „Jsme potěšeni, že můžeme spolupracovat s inovativním týmem Rolls-Royce na vývoji přelomových propulzních systému pro tento letoun,“ uvedla společnost ve svém prohlášení.

Do oblak se chystá nový nadzvukový letoun. Padesát let po prvním concordu

Cestování

„Doposud jsme udělali obrovský pokrok a těšíme se na pokoření další hranice v cestování obrovskými rychlostmi,“ stojí rovněž v prohlášení. Konkrétní technické detaily však pochopitelně neuvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám