Hlavní obsah

Z kuchyně až do vesmíru. Český vizionář vyvíjí pro NASA jídlo pro astronauty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika by mohla sehrát svoji roli při meziplanetárním osidlování, nemusí přitom nutně vyslat do vesmíru vlastní posádku. Český podnikatel a vizionář Jakub Krejčík totiž založil nový startup, aby vyvinul pro americkou vesmírnou organizaci NASA speciální přístroj, jehož úkolem je komplexně zajistit jídlo pro čtyřčlennou posádku po dobu tří let na připravované misi Artemis. Její třetí část je naplánována na rok 2025.

Foto: MANA

Jakub Krejčík

Článek

Krejčík je mimo jiné zakladatelem společnosti Heaven Labs, jež se prostřednictvím značky MANA oblasti stravování věnuje už zhruba sedm let. Jídlo v prášku, které dokáže zajistit lidskému tělu kompletní přísun potřebných látek a nahradit klasické stravování, bylo některými od začátku označováno za „vesmírnou potravinu”. A tak je poměrně logické, že nový startup Rocket Lunch Inc se sídlem v Texasu má nyní sehrát významnou roli při kolonizaci vesmíru.

„Vždy jsme argumentovali tím, že vesmír je všude a tím pádem vlastně i tady na Zemi. Nicméně jsme se této myšlenky chtěli držet a měli jsme za cíl být kompatibilní s budoucností a jednou se stát součástí vesmírného výzkumu,“ vysvětluje Krejčík, jak se postupně rodila myšlenka zapojit se do programu amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír.

Výzva století

Prvním krokem na dlouhé cestě, která má vést až ke stravování na lunárním povrchu, byla přitom paradoxně spolupráce s českým projektem Hydronaut, která se odehrála naopak pod vodou. Tvůrce Hydronauta Matyáš Šanda tehdy přišel s nápadem realizovat pobyt na základně pod vodní hladinou, která simuluje pobyt ve vesmíru, a oslovil Jakuba Krejčíka s návrhem zajistit stravování posádky.

„Začali jsme se učit, jak výrobek vytvořit tak, aby byl co nejvíce univerzální pro celou planetu z pohledu nutričního složení, balení, legislativy a regulátorů trhu... A v určitou dobu jsem začal pracovat na tom, že chci, aby MANA byla kompatibilní i s Mezinárodní vesmírnou stanicí ISS,“ uvedl Krejčík.

NASA ve vesmíru rozvinula Webbův teleskop, má dohlédnout do počátků vesmíru

Věda a školy

Když pak NASA na počátku roku 2021 vypsala v rámci plánované mise Artemis takzvané Centennial Challenges, tedy „Výzvy století“, měl český vizionář jasno. „V ten moment jsem věděl, že je to přesně to, na co jsme čekali,“ řekl.

Zatímco dříve NASA financovala výzkum sama, na počátku nového milénia transformovala svůj business model. „Nyní to funguje tak, že se NASA stává zadavatelem a otevřela tím soukromému sektoru možnost účastnit se na vládních misích. Rozhodli se oslovit svět, aby vždy na konkrétní problém získali řešení – a my se této příležitosti s chutí chopili,“ vysvětlil Krejčík.

Nový projekt však čeká složitá cesta. Společnost musí se svým přístrojem, který by měl vydávat jídlo pro čtyřčlennou posádku po dobu tří let, splnit tisíce parametrů.

„Přístroj nesmí být poruchový, musí být vyřešené čištění, vibrace, zvuk, teplota, nutriční složení, počet kalorií na den, musí odpovídat prostorově i váhově,“ vyjmenoval hlavní kritéria Krejčík, který tak musí kromě nutričního složení produktu vyřešit i samotný hardware. Ten musí z prášku, oleje a vody vytvořit hotové jídlo v žádoucí textuře, s čímž má už Krejčík zkušenost z práškové verze MANY, pro jejíž výrobu si technologii sami navrhli.

Kaše i burgery

Přístroj Bistromathic by měl být schopen připravit produkty ve třech kategoriích: liquid, semi-liquid a solid, což je například mleté maso. Astronauti by se tak kromě polévky, kávy či kaše mohli najíst i skutečných burgerů či masových kuliček.

„Máme za sebou rok vývoje ManaBurgeru a víme, jak se takový produkt chová a jaké má parametry,” uvedl Krejčík, pro kterého bude nyní stěžejní miniaturizovat existující technologie, aby se vešly do vytyčeného prostoru na palubě raketoplánu Starship, kterou nyní dokončuje společnost SpaceX.

„V současnosti mají výrobní linky 15 až 20 metrů a měly by se vejít do dvou metrů krychlových. Laicky si lze hlavní technologii přístroje představit jako 170 centimetrů vysoký hi-tech automat typu kávovar. Na stisknutí tlačítka dojde k automatickému dávkování z konkrétního zdroje, který sérií fyzikálních procesů vyrobí finální produkt,” vysvětlil Krejčík, jehož projekt se dostal už do druhé fáze.

Český astrofotograf zachytil Webbův teleskop ve vzdálenosti Měsíce

Věda a školy

„Možnost stavby prototypu jsme získali jako jedna z 18 firem světa s cílem představení funkčního prototypu začátkem roku 2023,” doplnil podnikatel. „Je pro nás vzrušující, že se účastníme takového projektu. Dělají na něm tisíce lidí a uskuteční se, ať už s námi nebo bez nás. Pokaždé, když vidím Měsíc, myslím na to, že se něco takového děje. Ten pocit je nesmírně uspokojující,“ dodal.

A může najít „vesmírný kávovar” využití i na Zemi? I takové otázky jsou pro NASA důležité. Ostatně, existuje celá řada vynálezů, které byly vyvíjeny za účelem vesmírného výzkumu, ale nyní patří ke každodenní součásti našich životů. Bez kosmického programu bychom dnes zřejmě nepoužívali GPS ani nespali na matracích z paměťové pěny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám