Hlavní obsah

Vydělal miliony u stolů, teď je chce i z obrazovek

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Býval profesionálním pokerovým hráčem, věnuje se aplikované matematice, vydělal miliony, které se rozhodl investovat do esportu. Martin Kabrhel (37) rozjel v České republice profesionální hráčský tým Entropiq, se kterým hodlá prorazit na světovou scénu v progresivním odvětví počítačových her.

Foto: Entropiq

Martin Kabrhel vydělal pokerem miliony.

Článek

Kolik hráčů se v ČR esportu aktuálně věnuje na profesionální úrovni?

V ČR je odvětví profesionálního hraní her, tedy esportu, oproti světové scéně v začátcích. Přesto tady existuje několik týmů, včetně toho našeho, které si mohou dovolit platit svým hráčům pravidelný měsíční plat. I tak jsou zde stále velké rezervy, kam se dá esport posouvat, a v tom já vidím šanci pro náš tým. My nechceme končit u česko-slovenských hranic.

Jaký je podle vás potenciál sledovanosti v ČR? Řádově...

Největší turnaje již nyní dosahují celosvětově sledovanosti několika desítek milionů diváků. Poslední velký turnaj v League of Legends měl dokonce prakticky stejná čísla jako letošní Super Bowl, tedy zhruba 100 milionů diváků. V ČR je ten potenciál úměrný velikosti trhu, ale esport bude takový fenomén, že se bude poměřovat se sporty, jako jsou fotbal nebo lední hokej.

My ale chceme jít dál a s naším týmem konkurovat světové špičce. To ale neznamená, že nás zdejší scéna nezajímá. Naopak. Aktuálně jsou všichni naši hráči rezidenti ČR nebo Slovenska. Výjimkou je náš trenér pro PUBG tým, kterého jsme angažovali z Kanady.

Foto: Entropiq

Tým hodlá prorazit do světa.

Proč jste se po kariéře pokerového hráče vrhl právě na esporty?

Já jsem se pokeru primárně věnoval asi deset let zpátky. Od té doby to byl vždy jen doplněk k mým primárním projektům, které se točí okolo aplikované matematiky. Esport vnímám, a to i na základě dat, která mám k dispozici díky mému dalšímu projektu, jako nejrychleji se rozvíjející sportovní odvětví. Vše se digitalizuje a ani sport není výjimkou.

Ten potenciál, kam až se může esport dostat, je neskutečný. To s sebou samozřejmě přináší i velký zájem investorů a obchodní příležitosti. Vybudovat si novou Barcelonu ve fotbale již prakticky nejde. Vybudovat si Barcelonu v esportu ale možné je. Vzhledem k tomu, o jak mladé a rychle rostoucí odvětví se jedná, je to navíc potenciálně velmi zajímavé. A to je právě to, na čem pracujeme my.

Na kolik řádově takový projekt vyjde?

I když je tým na začátku, tak máme dlouhodobý plán, kam chceme posouvat naše hranice. Pro hráče se snažíme zajišťovat kompletní zázemí, které jim umožní soustředit se na zlepšování jejich sportovního výkonu a výsledků. Základem je široký profesionálně fungující realizační tým, špičkové podmínky na přípravu a zajištění hladkého fungování při vrcholných akcích. Ale abych odpověděl, náklady se pohybují v řádu desítek milionů korun ročně.

Otec odhlásil syna ze školy, aby chlapec mohl hrát Fortnite 10 hodin denně

Koktejl

Kde hledáte talenty?

Máme speciální tým skautů, který vyhledává hráče na online i offline akcích. Byl jsem příjemně překvapen, kolik lidí nás kontaktovalo za účelem spolupráce po uvedení organizace ať už prostřednictvím e-mailů nebo sociálních sítí. Každý víkend máme několik schůzek s hráči, kteří mají zájem reprezentovat barvy Entropiqu.

Jak probíhá trénink takových hráčů? Co všechno od vás mají zajištěno?

Všichni mají nastavený plán a trénují prakticky denně. U týmových her máme filozofii dostat hráče na jedno místo, kde mohou s trenérem a analytikem velmi efektivně komunikovat a pracovat na zlepšování výkonnosti. Na procesech neustále pracujeme, abychom se dostali k opravdu komplexnímu fungování včetně datové analýzy a mentálního koučinku jednotlivých hráčů.

Kolik si dnes může profesionální hráč vydělat? Ať už v ČR, nebo ve světě?

Jak jsem již zmiňoval, v ČR jsou stále jisté limity, které my ale chceme překonávat. Profesionální hráč v ČR si vydělá měsíčně řádově několik desítek tisíc korun. Na světové úrovní jsou platy hráčů v esportu samozřejmě jinde a již teď si ti nejlepší přijdou klidně na statisíce korun měsíčně. Podstatnou část jejich příjmů navíc tvoří část prize money za umístění v největších světových turnajích, kde se bavíme o milionech dolarů.

Mně jako laikovi se může zdát, že esport má fanoušky především mezi mladší generací. Pokud tomu tak skutečně je, jak docílit toho, aby se o něj začala zajímat i generace, která vyrůstala na prvních počítačových hrách, ale dnes už se hrám aktivně nevěnuje?

Je sice pravda, že největší fanouškovskou základnu tvoří mladí lidé, ale jsou i hry, kterým se věnuje a sleduje je starší generace. Typickým příkladem je karetní hra hearthstone, kde není třeba mít tzv. mechanický skill (rychle a dobře klikat), ale naopak umět komplexně analyzovat hru a svého oponenta, jako tomu je v pokeru.

Máme ve svém týmu 27letého hráče z Brna, který nás naposledy reprezentoval v Texasu, kde se umístil na 30. místě na světě a odvezl si něco málo přes 50 tisíc. Nyní se tento hráč chystá do Los Angeles a poté do Švédska. Oba turnaje mají dotaci 500 tisíc dolarů.

CES 2020: Hráči mají novou modlu, odhalen byl nejrychlejší monitor

Hardware

Jste v kontaktu s dalšími týmy, případně existuje forma spolupráce, nebo je prostředí čistě konkurenční?

Pokud se bavíme o českém trhu, tak ano, jsme samozřejmě v kontaktu se všemi důležitými týmy. Co se týče zahraničí, máme velmi dobré vztahy s několika celosvětovými organizacemi, a to i díky tomu, že mnoho týmů vlastní špičkoví pokeroví hráči.

Patří podle vás esport na olympiádu a co by to pro něj znamenalo?

Já myslím, že můj názor není úplně podstatný. Můžu ale predikovat, že esport dříve nebo později na olympiádě bude. Ten fenomén je a bude tak veliký, že to bude větší plus pro olympiádu mít esport než pro esport být na olympiádě. Čísla rozhodnou.

Reklama

Související témata:
Entropiq

Výběr článků

Načítám