Hlavní obsah

Většina mužů se při čtení knih nedostane přes padesátou stránku

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži nejsou v dočítání knih tak úspěšní jako ženy, zjistila nová studie. Na novou knihu silnější pohlaví často zanevře ještě před padesátou dočtenou stránkou. Bestsellery pak obecně dočítá něco málo přes 60 procent všech čtenářů, méně úspěšné knihy pak jen méně než čtvrtina. Za výzkumem stojí britská organizace Audience Agency.

Foto: Profimedia.cz

Muži dočítají knihy méně častěji než ženy.

Článek

Podle nejnovějších studií roste popularita e-knih a vydavatelé tradičních papírových knih musí stále častěji přemýšlet nad tím, co by čtenáře bavilo a mohlo uspokojit. Takový Amazon či Kobo mají na základě již přečtených knih velmi dobrý vhled do toho, jaké tituly by mohly čtenáře zaujmout a mohou mu tak doporučovat nové publikace. A vydavatelům by se značně hodil podobný vhled.

Prodej tradičních papírových knih byl na špici v roce 2014 a od té doby stále klesá. Daří se naopak audioknihám, které jsou nejrychleji rostoucí částí knižního segmentu. Jejich prodej se mezi lety 2013 a 2017 zvýšil o úctyhodných 150 procent.

Milovníci seriálů jsou v dočítaní úspěšnější

Do módy se pak opět vrátila poezie, u které se mezi lety 2013 a 2018 zvýšila popularita o 66 procent.

Pouhých pět procent e-knih dočte 75 procent čtenářů. Většinu knih, konkrétně 60 procent, dočte čtvrtina až polovina čtenářů, kteří se do jejich četby pustí.

Vědci pak nedávno publikovali studii, podle které lidé, kteří sledují seriály na jeden zátah (tzv. binge-watch), také častěji dočítají knihy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám