Hlavní obsah

Superjachta poháněná sluncem je inspirována vikinskými plavidly

Novinky, tcs

Ekologie dorazila i do světa superjachet, plavidel za miliardy korun. Jak by mohlo vypadat plachtění luxusních boháčů v nedaleké budoucnosti, ukázal norský designér a stavitel jachet Kurt Stand na svém konceptu inspirovaném vikinskými plavidly.

Foto: Profimedia.cz

Takto by v budoucnu mohlo vypadat ekologicky přívětivé luxusní plavidlo.

Článek

Přes 160 metrů dlouhé luxusní plavidlo a nulové emise? To je sen norského návrháře jachet sídlícího na Floridě. Stand byl dle svých slov vždy fascinován krásou vikinských drakkarů, zejména jejich mocnými obdélníkovými plachtami.

I když to na první pohled nemusí vypadat, právě v nich se inspiroval při tvorbě originálního konceptu, který by mohl v budoucnu miliardářům splnit sen o ekologickém luxusu. „Superjachta Norway je to, jak si představuji, že by moderní vikinská loď vypadala dnes za použití vesmírné technologie a stěžňů z karbonového vlákna,“ uvedl Stand.

Foto: Profimedia.cz

Mohutné karbonové stěžně jsou otočné, aby plachty mohly nachytat co nejvíce slunečního záření.

Právě tři stěžně jsou dominantním prvek plavidla. Každý z nich má měřit kolem 96 metrů (pro srovnání, největší plachetnice jménem White Pearl má devadesátimetrové stěžně). Obdélníkové „vikinské“ plachty pak neslouží k tomu, aby plavidlo poháněl vítr, nýbrž slunce.

Foto: Profimedia.cz

Stand se při tvorbě konceptu dle svých slov inspiroval vikinskými drakkary.

Celková plocha téměř 6000 metrů čtverečních, kterou plachty zabírají, má být pokryta flexibilními solárními panely, které budou ze slunce získávat energii. Ta má být využita k výrobě vodíku, a právě vodíkový pohon umožní lodi plout, i když bude zataženo.

Loď bude poskytovat nezbytný luxus pro až 24 hostů, kteří se budou moci ubytovat ve dvanácti prostorných kajutách.

Největší jachta světa nabídne 39 luxusních bytů. Budou jen pro zvané

Cestování

Středobodem společenského života na jachtě pak bude dvoupatrová lobby vybavená barem a disponující úžasnými výhledy. Nesmí chybět posilovna, spa či kinosál, a jak je u superjachet zvykem, i garáž a heliport. Norway má disponovat i komfortním motorovým člunem a vodními skútry. Loď nabídne prostor pro ubytování 40 členů posádky.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám