Hlavní obsah
Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz

Současná vína lze pít hned po otevření, vyvrací odborníci dlouho zažitý názor

Mezi someliéry a fanoušky vína převládá názor, že lahev vína by měla před konzumací nějaký čas „dýchat”. To však nyní vyvrací Martin Isark, člen institutu Masters of Wine. Podle něj není potřeba po otevření lahve čekat a okamžitá konzumace výslednou chuť neovlivní, uvedl britský Daily Mail.

Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz
Současná vína lze pít hned po otevření, vyvrací odborníci dlouho zažitý názor

Před vychutnáním sklenice vína by měla být lahev zhruba hodinu až dvě otevřená. Alespoň takový názor doposud zastávala odborná veřejnost, která se domnívá, že následné působení vzduchu podpoří správnou chuť zvoleného vína.

S tím Však Isark nesouhlasí. „Většina dnes produkovaných vín je vyráběná tak, aby byla připravena k přímé spotřebě. Mnohem důležitější je třeba správná sklenice, ale otevírání lahve s předstihem nemá na výslednou chuť vliv,” říká Brit, jenž zároveň připouští, že výjimku by mohly tvořit archivní vzorky.

To potvrzuje i další vinař Giles MacDonogh. „Vzácná archivní vína je dobré před konzumací na hodinu či dvě nechat odpočinout. Uspěchat takový proces by byla velká škoda,” myslí si.

Pokud si však koupíte běžné víno, obzvlášť to, které neobsahuje usazeniny, není potřeba vyčkávat na jeho rozlévání. Na chuť to totiž nebude mít prakticky žádný vliv, shodují se odborníci.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků