Hlavní obsah

Jak na otužování? Český rekordman má několik zásadních rad

Freediver David Vencl s otužováním začal před čtyřmi lety, aby mu pomohlo zlepšit sportovní výkony. Loni se z „pouhého“ otužování stal světový rekord v plavání pod ledem. Chladovou terapii ledový muž považuje za cestu ke zklidnění, vyššímu soustředění, hormonální rovnováze nebo posílení kardiovaskulárního a nervového systému. Otužovat se podle něj může úplně každý.

Otužování s freediverem Davidem VenclemVideo: Novinky

 
Článek

Pod ledem o tloušťce 30 centimetrů uplaval Vencl necelých 81 metrů, aniž by použil ploutve, neopren, čepici nebo závaží. Výkon z něj učinil světového rekordmana a vysloužil mu zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Díky vlastním zkušenostem a načerpání velkého množství odborných informací se rozhodl předávat zkušenosti dál a stal se lektorem vnímání chladu, tedy chladové terapie. Zájemcům tak na workshopech vysvětlí principy otužování a objasní přínosy ledové vody pro lidské tělo.

Foto: Patrik Nguyen

Světový rekord David Vencl zaplaval v zatopeném lomu Vápenka v Lahošti na Teplicku.

Úplně nejdůležitějším přínosem otužování je podle Vencla radost, kterou vzbuzuje rychlé vyplavení endorfinů. „Během velmi krátké doby se vám ve studené vodě do těla vyplaví endorfiny. A také budete mít radost z toho, že jste překonali sami sebe. Díky tomu se vám do vody určitě bude chtít jít znovu,“ ujišťuje usměvavý muž.

Foto: Archiv Davida Vencla

Otužování přispívá ke zlepšení imunity, posílení kardiovaskulárního systému, adaptaci na stres a rychlejší regeneraci.

„Otužování přináší pro lidský organismus velké zdravotní benefity. Posiluje kardiovaskulární systém a nervový systém a hormonálnímu systému napomáhá k rovnováze. Vše, co se děje kolem nás, ať už to, jak se stravujeme, nebo míra stresu, který prožíváme, rozhazuje naše hormony – některé jdou nahoru, jiné dolů. Otužování to dokáže za velmi krátkou dobu srovnat. Pokud to děláme pravidelně, velmi brzy pocítíme pozitivní změnu,“ vysvětluje Vencl.

Jak správně začít? Teď

„Pokud jste se ještě nikdy neotužovali a začíná vám to hlodat v hlavě, tak moje rada je hlavně se toho nebát, přestat mít obavy. Jestli se ptáte, zda můžete začít hned teď, tak já odpovídám, že můžete. Zdravý organismus vstup do vody zvládne i nyní uprostřed zimy. Často je tím jediným, co nás brzdí, hlava,“ říká otužilec.

Foto: Milan Stryja

Ve vodě o teplotě pod 4 °C David Vencl vydrží téměř 20 minut.

Dobrý způsob, jak se uchránit před náhlým šokem, je například začít s otužováním už v srpnu nebo září a s postupně vzrůstajícím chladem vytrvat až do zimních měsíců. Pomůže také, pokud samotnému ponoru předchází sprchování studenou vodou.

„Další varianta je nechat se vstupem do ledové vody provést například lektorem, nebo kýmkoli, kdo už má s otužováním zkušenosti,“ podotýká Vencl a dodává, že na prvním místě je vždy bezpečnost.

„Vstup do vody by měl být pozvolný, stejně tak výstup. Je třeba dbát na jistotu pohybu. Také je důležité mít k dispozici zázemí, kam se můžete rychle vrátit do teplých podmínek,“ radí.

Foto: Milan Stryja

Otužování je vhodné i pro děti jakéhokoli věku.

Podle Davida Vencla se může otužovat úplně každý včetně malých dětí. „Přestože je otužování bezpečná věc, je dobré navštívit lékaře v případě jakýchkoli pochyb, obzvláště pokud se necítíte naprosto zdraví. Určitě to platí zejména u problémů se srdcem nebo s tlakem,“ dodává Vencl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám