Hlavní obsah

Pořád se musíte bát, radí krokodýlí kovboj

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavně musíte mít pořád strach. To je rada Matta Wrighta, krotitele krokodýlů. Na první pohled byste však asi do Australana neřekli, že se jedná o zrovna ustrašeného chlapíka. Obzvlášť ve chvíli, kdy se vrhá mezi několikametrové plazy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Matt Wright je známým krotitelem krokodýlůVideo: AP

 
Článek

Wright se objevuje na obrazovkách v pořadu, kde se stává v podstatě krokodýlím kovbojem. „Když se nebudete ani trochu bát a budete se chovat bez respektu, přijdete k úrazu,“ říká zkušený Australan o setkání s krokodýly.

V pořadu stanice National Geographic se Wright dostává do velmi nebezpečných situací, při kterých mimo jiné pomáhá ekosystémům. K náplni práce kovboje patří i přemísťování zvířat, jako jsou lední medvědi, krokodýli či bizoni. „Není to nic jednoduchého, teď jsme například museli vymyslet, jak dostaneme krokodýla z jednoho z nejodlehlejších míst v Austrálii do lepšího prostředí. To byla doslova logistická noční můra,“ říká.

Natáčení i se zlomeninou

Ani mnohaleté zkušenosti však neznamenají, že by byl Wright bezchybný. „Například jsme přesunovali jednoho opravdu velkého krokodýla, ale na chvilku jsem ztratil pozornost, zvíře se ohnalo ocasem a zlomilo mi kotník. Naštěstí to byl už poslední natáčecí den,“ přiznává muž, jehož však ani prasklá kost nedonutila z natáčení odejít.

Gorilí táta v Kongu

Muži

„Ten den jsme ještě narazili na pětimetrového krokodýla, naštěstí však nebylo potřeba jej přesunovat a všechna měření jsme udělali na místě. Byl už dost starý a případný přesun by nemusel přežít, tak jsme ho nechali v původním prostředí,“ vyjmenovává náplň práce novopečený otec.

Ani rodičovství však Australana zřejmě neodradí od nebezpečného stylu života. „S manželkou nebudeme měnit zažité pořádky. Snažíme se pracovat ve prospěch životního prostředí, pomáhat v divočině a budeme postupně ukazovat našemu synovi to, co tolik milujeme, dodává Wright.

Reklama

Výběr článků

Načítám