Hlavní obsah

Letos bude méně meruňkovice, upozorňují výrobci pálenek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní úroda ovoce v Ústeckém kraji je podle výrobců pálenek poměrně dobrá. Kvůli jarním mrazíkům se podle výrobců pálenek urodilo méně meruněk, naopak dostatek je zatím hrušek a jablek.

Foto: Profimedia.cz

Meruňkovice

Článek

Jaroslav Pišinger z Velkého Újezdu na Litoměřicku se na pálení kořalky intenzivně připravuje. V sadech mu zrají švestky, hrušky i jablka. Ovoce je podle něj letos dostatek, o něco méně je však meruněk.

„Pálit začneme nejdřív nejspíš asi třešně,” uvedl.

Pokud by úroda byla podobná té loňské, Pišinger vypálí okolo 20 hektolitrů pálenky, litr stojí 170 korun.

„Protože letos se zvýšila spotřební daň, tak my budeme samozřejmě k tomu nastavovat cenu, takže v loňském roce u nás stál litr vypálení 165 korun,” dodal výrobce pálenek.

Dobrá úroda meruněk jednou za pět let

Asi za měsíc začne s výrobou pálenky Lihovar Karfíkův dvůr v Košticích na Lounsku. Jednatel Vratislav Novák uvedl, že kromě meruněk je úroda ovoce poměrně obstojná.

„Příčinou jsou jarní mrazíky, které občas přijdou. Meruňky poničí, protože to je první ovoce na stromech,” uvedl Novák, podle kterého je dobrá úroda meruněk zhruba jednou za pět let.

Mimo kořalky lihovar vyrábí také pivovici, tu produkuje i mimo ovocnou sezonu. „Menší pivovary si udělají speciální pivo, samozřejmě to nesmí být z žádných zbytků. Některé pivovary se dřív domnívaly, že můžou dát různé zbytky piva a my z toho uděláme super pivovici. Tak to není, surovina musí být kvalitní,” řekl Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám