Hlavní obsah

Koníček z klukovských let českému záchranáři zůstal dodnes

Novinky, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Jako malý kluk toužil být Anatolij Truhlář pilotem, hasičem, nebo lékařem. S trochou nadsázky se mu splnila všechna tato přání. Je doktorem a létá u královéhradecké záchranné služby. Od 12 let navíc sbírá modely sanitek a dalších dopravních prostředků používaných pro transport pacientů. Nejlepší exponáty jeho kolekce jsou nyní vystaveny v Muzeu východních Čech v Hradci Králové.

Modely sanitek jsou k vidění v Hradci KrálovéVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Sbírka, největší u nás, čítá přes 1660 modelů. „Její vznik je datován rokem 1987 a v muzeu je k vidění většina těchto modelů. Modely jsou v měřítku od 1:6 po 1:700. Pocházejí ze 40 zemí světa, což je symbolické. I hradecká záchranka letos slaví čtyřicátiny,“ upozornil Truhlář.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Sbírka je největší svého druhu v ČR.

Na počátku jeho sběratelské vášně byly modely sanitek Volha a Latvija. „V tu dobu tento typ nahradil u záchranky dříve používanou Škodu 1203,“ připomněl sběratel. A prozradil, že třetím ve sbírce byl další klukovský sen: britský Bedford od firmy Matchbox.

Naproti tomu jedním z nejnovějších přírůstků je třeba sanitka z Hongkongu. „Je vybavena elektronikou, takže po připojení přes USB kabel má funkční osvětlení interiéru a houká,“ pokračoval Anatolij Truhlář, pro něhož není nejdůležitější množství nasbíraných kousků, jako spíš jejich kvalita a shoda s originálem.

Nechybí ani plyšová sanitka

„Protože je výstava určená pro všechny věkové kategorie, tak tu kromě věrných modelů máme i některé hračky. Třeba plyšovou sanitku. Což jistě ocení zejména děti. Ale je pravda, že i hračky určené pro děti mnohdy věrně kopírují originál,“ usmál se Anatolij Truhlář a vrátil se k dalším exponátům.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Návštěvníkům je výstava k dispozici až do listopadu.

Připomněl, že k převozu nemocných se nepoužívaly jen automobily. Proto na výstavě nechybí ani letadla nebo vrtulníky. Výjimečná je i kolekce lazaretních vlaků z obou světových válek nebo koňský povoz z 20. let minulého století či série amerických plechových sanitek ze 60. let.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Kolekce téměř 1700 modelů sanitek zabydlela výstavní sál hradeckého muzea.

„Jistou kuriozitou je model sanitky, vlastně obojživelného automobilu, který byl testován v Německu roku 1965 u Červeného kříže. Neměl kormidlo, takže směr jízdy po vodní hladině udávalo natočení předních kol. Což tedy moc nefungovalo,“ poznamenal lékař a sběratel.

Sbírka bankovek připomíná muži složité dětství

Muži

Přestože je jeho sbírka největší u nás, na zápis do světové knihy rekordů to ještě není. V té je totiž jiný lékař - záchranář. „Je to můj kamarád, záchranář rakouského Červeného kříže. Ten má ve své sbírce přes 18 tisíc exemplářů,“ dodal Truhlář.

Vystavené modely, jež dokumentují nejen historický vývoj a odlišnosti záchranářské techniky používané v různých částech světa, ale také rozvoj hračkářského průmyslu od počátku 19. století, budou v hradeckém muzeu k vidění do počátku listopadu. Součástí výstavy je i kolekce fotografií, dokumentující současnou práci záchranné služby.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám