Hlavní obsah

Sbírka bankovek připomíná muži složité dětství

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narodil se v Íránu v osmdesátých letech minulého století. Vzhledem k probíhající revoluci se ale brzy ocitl v Turecku, kam jeho rodina uprchla. Afshin Adineh od té doby žil v řadě zemí po celém světě a jako vzpomínku si uchovává kompletní sbírku všech vydaných bankovek a mincí dané země. Video zveřejnila agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Íránec dokumentuje svůj život pomocí penězVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Zajímavý koníček si vypěstoval Adineh, aby si uchoval vzpomínky na státy, ve kterých po útěku z rodné země žil či které navštívil. „Některé z nich už třeba vůbec neexistují, jiné mají v podstatě nulovou hodnotu, ale připomínají mi dětství, kdy ještě platily,” říká o bankovkách jejich majitel.

Nyní žije v Kanadě a kromě Íránu žil v Turecku, Malajsii, Spojených státech a Thajsku. „Z Turecka jsme putovali na krátkou chvíli do USA, odkud jsme se dostali do Kanady. Po škole jsem žil v Thajsku a část rodiny mám v Malajsii. Zbytek těch míst jsme během let poznávali s manželkou při cestách po světě. K tomu jsme ale potřebovali kanadský pas,” vysvětluje Adineh.

Z popelářského mundúru do uniformy jedné z nejlepších univerzit na světě

Muži

Cestování si nemůže vynachválit, přesto chápe, že není pro každého. „Znám lidi, kteří by rádi cestovali, ale jsou na jednom místě vázáni třeba hypotékou, půjčkami a povinností vydělávat peníze. Pokud jednou nezaplatíte, vezmou vám všechno,” říká muž, jenž zažil „cestování” jako turista i uprchlík.

„Je to samozřejmě zcela něco jiného. Jako uprchlík nemáte zrovna hodně peněz. Jako turista z vyspělé země si můžete dovolit prakticky cokoliv, neřešíte peníze a základní lidské potřeby,” dodává Adineh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám