Hlavní obsah

Konec hospodských hádek? Kvalitu poznáte za pár minut

Právo, Miroslav Homola

Především velké pivovary vítají vznik světově patentované novinky, kterou je nevelká, s lehkou nadsázkou tvůrci nazývaná kapesní laboratoř, která během dvou minut odhalí, jak je pivo čepované či skladované v konkrétním zařízení staré, a tedy i kvalitní. Odpadá tak posílání vzorků k rozborům, trvajícím několik dnů, do certifikovaných laboratoří, placení za ně a řada dalších problémů.

Foto: archiv Mendelovy univerzity, Právo

Cena přístroje se pohybuje pod dvaceti tisíci korunami.

Článek

Propojením zkušeností pivovarníků se znalostmi vědců z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a. s., a Mendelovy univerzity v Brně vznikla unikátní, jednoduchá, rychlá, navíc i levná metoda, kterou lze měřit čerstvost piva přímo v terénu. Novinka pomůže pivovarům v ověřování kvality piva na trhu, například ve skladu, restauraci nebo v supermarketu.

Zájem o novinku už projevují odborníci především velkých pivovarů. Laboratoř nazývanou black box už využívá pivovar v Plzni, který se spolupodílel na jejím vzniku.

Laboratoř bezpečně určuje intenzitu tzv. staré chuti piva, což je nežádoucí výsledek stupně stárnutí piva a oxidace. Vývoj staré chuti je urychlován špatným skladováním piva, a to zejména při teplotách vyšších, než doporučuje jeho výrobce.

Pivní trh se mění, do módy jdou kyseláče

Muži

„Pivo začíná na rozdíl od vína stárnout poměrně brzy. Zatímco vínu prospívá, že leží několik let, u piva to neplatí. Zajímá nás, jaké pochody se v pivu odehrávají a jak můžeme stárnutí zpomalit. Především při vývozu do zahraničí výrobci hledají různé způsoby stabilizace, aby se pivo nezkazilo a nezakalilo,“ prozrazuje Jana Olšovská z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze s tím, že pochod senzorického stárnutí piva prozatím výrobci zastavit neumí.

Foto: archiv Mendelovy univerzity, Právo

Stačí vložit lakmusový papírek se vzorkem piva a výsledek o stáří piva ukáže malá laboratoř do dvou minut.

Laboratoř je použitelná pro všechny typy svrchně i spodně kvašených piv, včetně piv nízkoalkoholických a nealkoholických, s výjimkou piv tmavých.

Konec hospodským hádkám

„Poskytuje výsledky srovnatelné s odbornými analýzami v laboratoři. Zjištění stáří je nyní skutečně záležitostí zhruba dvou minut. Tak dlouho trvá, než zařízení přečte a vyhodnotí vzorek na lakmusovém papírku, který se do laboratoře vloží,“ říká proděkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Radim Cerkal.

„Laboratoř za tu dobu změří obsah určitých látek, které jsou předmětem patentu. Z měření vzejde hodnota, kterou zpracuje speciálně vytvořený software a určí, o jak staré pivo se jedná. Software chystáme na běžná webová rozhraní, aby si jej mohl kdokoli moci stáhnout. Nyní jednáme s Prazdrojem, který se s námi podílel na vývoji zařízení, jakou nastavit jeho cenu za stažení,“ vysvětluje Cerkal.

Pod nejvyšší horou Evropy budou točit české pivo

Muži

„V praxi to skutečně může znamenat alespoň pro toho, kdo si black box pořídí, konec hospodských dohadů o tom, jak staré pivo je na čepu,“ doplňuje se smíchem docent Cerkal. Zařízení se vejde do ruky a jeho pořízení v současné době nepřekračuje dvacet tisíc korun, koupit si ho může každý.

Reklama

Výběr článků

Načítám