Hlavní obsah

Dvě silvestrovské oslavy za cenu jedné kocoviny

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestačí vám jedna novoroční oslava? A co takhle dát si ji dvakrát po sobě? Díky časovým pásmům je to možné hned na několika místech světa. V daleké Polynésii si však můžete užít skutečně dvě plnohodnotné oslavy. Samou a Americkou Samou od sebe totiž dělí pouze dvacetiminutový let, čas na ostrovech se však liší o 25 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zní to jako ze sci-fi příběhu, ale v Polynésii se skutečně můžete vrátit v čase. Může za to událost z roku 2011, kdy se na ostrově Samoa velmi zásadně změnil čas. Za změnou tehdy stálo přiblížení se časovému pásmu Austrálie a Nového Zélandu, tedy zemím, s nimiž má Samoa nejužší obchodní vztahy a rovněž v nich Samoané mají silné zastoupení.

Na konci roku 2011 se tak na ostrově z 29. prosince lidé probudili rovnou do 31. prosince a oproti sousední Americké Samoi vznikl 25hodinový rozdíl. Toho si pochopitelně všimli lidé, kterým došlo, že svoje narozeniny, případně právě novoroční oslavy, mohou zažít dvakrát po sobě.

Díky tomu, že let mezi oběma ostrovy trvá pouhých dvacet minut, mohou se pasažéři během chvíle vrátit do předchozího dne. V souvislosti s novoročními oslavami se tak nabízí varianta užít si večírek na Samoi, přivítat jako jeden z prvních na světě Nový rok, poté sednout do letadla a za slabou půlhodinu být opět ve víru oslav na nedalekém ostrově.

A jak takové oslavy na polynéských ostrovech probíhají? Přesně tak, jak si nejspíš představujete. Oheň, hudba, ohňostroje, tradiční kostýmy domorodců a nekonečný tanec. Mnoho hotelů se právě na tento den v roce připravuje, protože dvojitá oslava zkrátka táhne. A pokud se vám zadaří, budete mít dvě oslavy za cenu jediné kocoviny.

Bouchá se, že by i partyzán utekl. Rachejtle bez povolení dělají obcím těžkou hlavu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám