Hlavní obsah
Marinády k letnímu grilování neodmyslitelně patří. Marně byste většinu Čechů poučovali, že je kvalitní maso nepotřebuje. A když už tedy, tak ať stojí za to... Foto: Profimedia.cz

Chlapské marinády na maso, které ženská hlava asi nikdy nepobere

Období grilování je v plném proudu. Asi se shodneme, že když má člověk v ruce opravdu kvalitní maso, tak nejsou marinády nezbytné. Stačí trocha panenského oleje, nějaké to zrnko soli a třeba trocha čerstvě namletého pepře. Pokud však vaše společnost chce maso dopředu topit v nějaké marinádě, přinášíme pár tipů, jak zúčastněné zaskočit neotřelou chutí.

Marinády k letnímu grilování neodmyslitelně patří. Marně byste většinu Čechů poučovali, že je kvalitní maso nepotřebuje. A když už tedy, tak ať stojí za to... Foto: Profimedia.cz
Chlapské marinády na maso, které ženská hlava asi nikdy nepobere

Gentlemanská marináda – Ondřej Koráb, šéfkuchař restaurace Le Grill

Gentlemanská marináda (Ondřej Koráb)

Foto: Le Grill

Suroviny

20 ml americké whisky (třeba Jack Daniel’s)
120 ml rostlinného oleje
10 g česneku
40 g medu
4 g rozmarýnu
0,5 g červeného chilli
sůl a pepř dle chuti

Postup: Do hluboké misky vložíme všechny tekuté ingredience a vymícháme do celistvé tekutiny konzistence medu. Poté přidáme nasekaný česnek, rozmarýn a červené chilli. Do připravené marinády vložíme maso tak, aby bylo ochucené ze všech stran, a necháme ideálně odležet v lednici. Před samotným grilováním necháme namarinované maso minimálně 30 minut v pokojové teplotě. Po grilování nakrájíme maso na plátky, můžeme ještě potřít marinádou každý plátek zvlášť. Na závěr maso osolíme hrubozrnnou solí. Marináda je vhodná na hovězí maso, snese ji však i vepřové či jehněčí.

ROJO marináda – Jan Schánil, šéfkuchař podniku Gurmánský palác Julius Meinl

ROJO marináda - Jan Schánil

Foto: Gurmánský Palác

Suroviny

100 g čerstvého chilli
10 stroužků česneku
3 větší cibule
150 g třtinového cukru
6 lžic dijónské hořčice
6 lžic kečupu
150 g meruňkového džemu
1 dcl třešňového octa
1dcl olivového oleje
1 tmavé pivo
šťáva ze dvou limetek
sůl a pepř

Postup: Na olivovém oleji zesklovatíme cibuli. Zkaramelizujeme třtinový cukr a zarestujeme hořčici. Posléze zarestujeme kečup a zastříkneme třešňovým octem a šťávou z limety. Přidáme chilli a česnek. Následně přimícháme tmavé pivo a marinádu zredukujeme, až lehce zhoustne. Směs rozmixujeme a lehce dochutíme solí a pepřem. Maso by mělo být v marinádě naložené minimálně čtyři hodiny. Během grilování pak ještě marinádou glazírujeme.

Žofínská marináda – Mario Mandi, šéfkuchař Žofín Garden

Žofínská marináda (Mario Mandir)

Foto: Žofín Garden

Suroviny

1 kg rajčat
100 g cibule
20 g česneku
20 g medu
10 g chilli
50 g hořčice
2 lžíce oleje
kapka sójové omáčky
sůl a pepř na dochucení

Postup: Rajčata spaříme ve vařící vodě, oloupeme a rozmixujeme mixérem do hladka. Na oleji zpěníme cibulku a česnek. Přidáme rozmixované rajčata a vaříme asi čtyři hodiny, dokud omáčka nebude hustá a lepkavá. Poté přidáme med, chilli, hořčici a kapku sójové omáčky. Dle chuti přidáme sůl a pepř. Omáčka je určená primárně na vepřová žebírka.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků