Hlavní obsah

Chlapské marinády na maso, které ženská hlava asi nikdy nepobere

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období grilování je v plném proudu. Asi se shodneme, že když má člověk v ruce opravdu kvalitní maso, tak nejsou marinády nezbytné. Stačí trocha panenského oleje, nějaké to zrnko soli a třeba trocha čerstvě namletého pepře. Pokud však vaše společnost chce maso dopředu topit v nějaké marinádě, přinášíme pár tipů, jak zúčastněné zaskočit neotřelou chutí.

Foto: Profimedia.cz

Marinády k letnímu grilování neodmyslitelně patří. Marně byste většinu Čechů poučovali, že je kvalitní maso nepotřebuje. A když už tedy, tak ať stojí za to...

Článek

Gentlemanská marináda – Ondřej Koráb, šéfkuchař restaurace Le Grill

Foto: Le Grill

Gentlemanská marináda (Ondřej Koráb)

Suroviny

20 ml americké whisky (třeba Jack Daniel’s)

20 ml americké whisky (třeba Jack Daniel’s) 120 ml rostlinného oleje

20 ml americké whisky (třeba Jack Daniel’s) 120 ml rostlinného oleje 10 g česneku

20 ml americké whisky (třeba Jack Daniel’s) 120 ml rostlinného oleje 10 g česneku 40 g medu

20 ml americké whisky (třeba Jack Daniel’s) 120 ml rostlinného oleje 10 g česneku 40 g medu 4 g rozmarýnu

20 ml americké whisky (třeba Jack Daniel’s) 120 ml rostlinného oleje 10 g česneku 40 g medu 4 g rozmarýnu 0,5 g červeného chilli

sůl a pepř dle chuti

Postup: Do hluboké misky vložíme všechny tekuté ingredience a vymícháme do celistvé tekutiny konzistence medu. Poté přidáme nasekaný česnek, rozmarýn a červené chilli. Do připravené marinády vložíme maso tak, aby bylo ochucené ze všech stran, a necháme ideálně odležet v lednici. Před samotným grilováním necháme namarinované maso minimálně 30 minut v pokojové teplotě. Po grilování nakrájíme maso na plátky, můžeme ještě potřít marinádou každý plátek zvlášť. Na závěr maso osolíme hrubozrnnou solí. Marináda je vhodná na hovězí maso, snese ji však i vepřové či jehněčí.

ROJO marináda – Jan Schánil, šéfkuchař podniku Gurmánský palác Julius Meinl

Foto: Gurmánský Palác

ROJO marináda - Jan Schánil

Suroviny

100 g čerstvého chilli

100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku

100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku 3 větší cibule

100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku 3 větší cibule 150 g třtinového cukru

100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku 3 větší cibule 150 g třtinového cukru 6 lžic dijónské hořčice

100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku 3 větší cibule 150 g třtinového cukru 6 lžic dijónské hořčice 6 lžic kečupu

100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku 3 větší cibule 150 g třtinového cukru 6 lžic dijónské hořčice 6 lžic kečupu 150 g meruňkového džemu

100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku 3 větší cibule 150 g třtinového cukru 6 lžic dijónské hořčice 6 lžic kečupu 150 g meruňkového džemu 1 dcl třešňového octa

100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku 3 větší cibule 150 g třtinového cukru 6 lžic dijónské hořčice 6 lžic kečupu 150 g meruňkového džemu 1 dcl třešňového octa 1dcl olivového oleje

100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku 3 větší cibule 150 g třtinového cukru 6 lžic dijónské hořčice 6 lžic kečupu 150 g meruňkového džemu 1 dcl třešňového octa 1dcl olivového oleje 1 tmavé pivo

100 g čerstvého chilli 10 stroužků česneku 3 větší cibule 150 g třtinového cukru 6 lžic dijónské hořčice 6 lžic kečupu 150 g meruňkového džemu 1 dcl třešňového octa 1dcl olivového oleje 1 tmavé pivo šťáva ze dvou limetek

sůl a pepř

Postup: Na olivovém oleji zesklovatíme cibuli. Zkaramelizujeme třtinový cukr a zarestujeme hořčici. Posléze zarestujeme kečup a zastříkneme třešňovým octem a šťávou z limety. Přidáme chilli a česnek. Následně přimícháme tmavé pivo a marinádu zredukujeme, až lehce zhoustne. Směs rozmixujeme a lehce dochutíme solí a pepřem. Maso by mělo být v marinádě naložené minimálně čtyři hodiny. Během grilování pak ještě marinádou glazírujeme.

Žofínská marináda – Mario Mandi, šéfkuchař Žofín Garden

Foto: Žofín Garden

Žofínská marináda (Mario Mandir)

Suroviny

1 kg rajčat

1 kg rajčat 100 g cibule

1 kg rajčat 100 g cibule 20 g česneku

1 kg rajčat 100 g cibule 20 g česneku 20 g medu

1 kg rajčat 100 g cibule 20 g česneku 20 g medu 10 g chilli

1 kg rajčat 100 g cibule 20 g česneku 20 g medu 10 g chilli 50 g hořčice

1 kg rajčat 100 g cibule 20 g česneku 20 g medu 10 g chilli 50 g hořčice 2 lžíce oleje

1 kg rajčat 100 g cibule 20 g česneku 20 g medu 10 g chilli 50 g hořčice 2 lžíce oleje kapka sójové omáčky

sůl a pepř na dochucení

Postup: Rajčata spaříme ve vařící vodě, oloupeme a rozmixujeme mixérem do hladka. Na oleji zpěníme cibulku a česnek. Přidáme rozmixované rajčata a vaříme asi čtyři hodiny, dokud omáčka nebude hustá a lepkavá. Poté přidáme med, chilli, hořčici a kapku sójové omáčky. Dle chuti přidáme sůl a pepř. Omáčka je určená primárně na vepřová žebírka.

Reklama

Související témata:
Marináda

Výběr článků

Načítám