Hlavní obsah

Australan se rozhodl rok nejíst nic než brambory

Vyzkoušet velmi nezvyklou dietu se rozhodl Australan Andrew Taylor, který hodlá celý rok jíst jenom brambory. Připouští, že je šílenec, ale jedním dechem dodává, že jde o experiment, který má změnit jeho vztah k jídlu. Muž z Melbourne tvrdí, že před zahájením experimentu udělal malý průzkum a zjistil, že by také mohl rok jíst banány nebo mango, ale rozhodl se pro brambory, protože jsou levnější a výživnější, píše server News.com.au.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokud jste závislí na drogách nebo alkoholu, pak to nejlepší, co můžete udělat, je přestat užívat drogy nebo alkohol,“ řekl. „S jídlem se to tak bohužel udělat nedá, jíst musíte. A tak jsem přemýšlel, co bych tak mohl udělat. Možná bych si mohl vybrat jen jednu potravinu a té se držet. A tak jsem se rozhodl pro brambory,“ vysvětluje.

Bramborami už se živí více než měsíc, a i když už zhubl deset kilo, rozhodně svou metodu nehodlá propagovat jako novou módní dietu. „Rozhodně nehodlám nic šířit a doporučovat a říkat, že takhle by měl jíst každý,“ uvedl. „Jde jen o mě, experimentuju se sebou, abych zjistil, jestli si takhle nemůžu pomoct.“

Když začal se svým novým životním stylem, vážil 151 kilogramů. „Teď se cítím úžasně a nejpřekvapivější je, že mě zatím brambory nezačaly nudit. Znova začínám cvičit, protože mám spoustu energie, co můžu spalovat, mám skvělé zažívání a můžu říct jen kladné věci,“ dodal.

Ať už vařené, pečené nebo mačkané, brambory má neustále s sebou, aby si mohl zakousnout, kdykoli dostane hlad. Nikdy je nevaří na oleji či s tukem, ale občas při vaření použije kapku rostlinného mléka, jako je například sójové, a pro trochu chuti je posype kořením. Na doporučení svého nutričního poradce do jídelníčku zařadil také sladké brambory, známé jako batáty.

Odborníci mu nefandí

Své pokroky začal dokumentovat na internetu, a už nyní má tisíce těch, kdo ho sledují. „Myslel jsem, že si ze mě lidi budou dělat legraci, ale opravdu mě podporují,“ říká. Taylor ale není sám, kdo při hubnutí přísahá na brambory - třeba Chris Voigt ze Spojených států v roce 2010 jedl dva měsíce 20 brambor denně. Tehdy zhubl téměř deset kilo.

Odborníci na zdravou stravu to ovšem nepovažují za nejlepší nápad. „Pokud by to takhle fungovalo, bylo by to velmi prosté,“ upozornila mluvčí australského Svazu dietologů Charlene Grosseová. Člověk podle ní nemůže získat všechny nezbytné výživné látky z jediné potraviny.

„Nedoporučujeme lidem, aby se vyhýbali určitým skupinám potravin nebo určitému jídlu,“ dodala. A i když mají podle ní brambory své výhody, je nejlepší podávat je jako součást zdravě vyvážené stravy. Uhlovodany podle ní nejsou dobrým zdrojem proteinů, a to by mohlo ovlivnit sílu svalů. Nemluvě o tom, že jedna potravina se velmi rychle přejí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám