Vědci z Neapole přišli na to, že z různého objemu vína se do úst uvolňuje různé množství chemických látek. Ty pak zásadně ovlivňují vnímání chuti.

Zatímco malé usrknutí podporuje chutě mandlové, růžové, máslové a květinové, větší loky podporují chuť bobulového ovoce, třešní, broskví, grepu a medu.

Usrkávat či pít velké doušky?

Doktorka Paola Piombinová z Neapole doporučuje usrkávání odrůd Chardonnay, Müller-Thurgau či Sauvignon, zatímco velkými doušky je lepší pít ryzlinky, Rulandské (Pinot) a Tramín kořenný.

„Malé srky by mohly podpořit vychutnání molekul beta-damascenonu, který je typický pro odrůdy Chardonnay, Semillon a Sauvignon blanc, zatímco velké doušky podpoří kerosen, který je typický pro ryzlink a Tramín kořenný,“ tvrdí autorka studie doktorka Piombinová z Neapolské univerzity Federico II.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz: