Hlavní obsah

Chardonnay je lepší vychutnávat po malých doušcích, ryzlinky velkým lokem

Velikost doušku vína, který člověk nabírá do úst, výrazně ovlivňuje chuťové vjemy. Zatímco malé usrknutí podtrhuje mandlové či máslové tóny, velký doušek zvýrazní citrusovou chuť. To může mít zásadní vliv na posuzování jednotlivých odrůd. Zatímco první způsob popíjení se hodí spíš pro Chardonnay, druhý naopak pro tvrdší ryzlinky.

Foto: Profimedia.cz

Chuť vína může ovlivnit i to, po jak velkých doušcích jej pijete.

Článek

Vědci z Neapole přišli na to, že z různého objemu vína se do úst uvolňuje různé množství chemických látek. Ty pak zásadně ovlivňují vnímání chuti.

Zatímco malé usrknutí podporuje chutě mandlové, růžové, máslové a květinové, větší loky podporují chuť bobulového ovoce, třešní, broskví, grepu a medu.

Usrkávat či pít velké doušky?

Doktorka Paola Piombinová z Neapole doporučuje usrkávání odrůd Chardonnay, Müller-Thurgau či Sauvignon, zatímco velkými doušky je lepší pít ryzlinky, Rulandské (Pinot) a Tramín kořenný.

„Malé srky by mohly podpořit vychutnání molekul beta-damascenonu, který je typický pro odrůdy Chardonnay, Semillon a Sauvignon blanc, zatímco velké doušky podpoří kerosen, který je typický pro ryzlink a Tramín kořenný,“ tvrdí autorka studie doktorka Piombinová z Neapolské univerzity Federico II.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám