Hlavní obsah

Výstava v hotelu Thermal připomíná život, který Eva Zaoralová věnovala filmu

Karlovy Vary

Připomínku života, který dlouholetá umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Eva Zaoralová spojila s filmem, nabízí během karlovarského festivalu výstava v prvním patře hotelu Thermal. S festivalem strávila Zaoralová, jež zemřela letos v březnu, více než čtvrt století a pomohla jej dostat mezi prestižní světové přehlídky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výstava věnovaná Evě Zaoralové na 56. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Článek

Slavnostní zahájení výstavy v sobotu odpoledne doprovodilo promítání filmu Silnice režiséra Federica Felliniho, jehož byla Zaoralová velkou obdivovatelkou.

 Vystřídal ji Och

„Je to velmi silný okamžik. Letos je to poprvé, kdy tady paní doktorka Zaoralová s námi není, ale kdyby se dozvěděla, že jsme sentimentální, ta by nás hnala. Tudíž nebudeme sentimentální a vzpomínáme na ni s radostí, láskou a se spoustou historek a vzpomínek na mysli,” zahájil výstavu umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och, který pozici po Zaoralové převzal v roce 2011.

Autorem výstavy s názvem Naše paní doktorka, jak Zaoralovou tým festivalu přátelsky oslovoval, je fotograf Michal Čížek. Ten skrze pečlivý výběr několika fotografických snímků přibližil celoživotní sepětí Zaoralové s filmem, její více než čtvrtstoletí dlouhé působení v čele karlovarskému festivalu i blízký vztah s prezidentem festivalu Jiřím Bartoškou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Och (vpravo) zahájil výstavu Michala Čížka k poctě zesnulé Evě Zaoralové.

Zahájení výstavy doprovodilo také promítání filmu Silnice z roku 1954 od italského režiséra Federica Felliniho v Malém sále hotelu Thermal. Zaoralová snímek označovala za klíčový pro její vztah k filmu, kterému zasvětila většinu svého života. Druhé promítání filmu proběhne poslední den karlovarského festivalu v sobotu 9. července od 16:00 v Karlovarském městském divadle.

Karel Och: Náš vztah s Evou Zaoralovou byl intenzivní

MFF KV

Eva Zaoralová vystudovala na Karlově univerzitě češtinu, francouzštinu a italštinu a nejprve pracovala jako překladatelka. Od konce 60. let byla redaktorkou časopisu Film a doba a postupně se vypracovala na uznávanou filmovou kritičku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Součástí výstavy jsou i fotografie mimořádných setkání s desítkami světových filmařských osobností. ​

Ve vedení karlovarského filmového festivalu působila od roku 1994, nejprve jako programová a posléze umělecká ředitelka měla lví podíl na přetvoření karlovarského festivalu v mezinárodně ceněnou filmovou přehlídku.

Eva mi dala přátelství. Jiří Bartoška vzpomíná na Evu Zaoralovou

MFF KV

Z pozice umělecké ředitelky Zaoralová sice odešla v roce 2011, nadále ale svým rozhledem a neomylným smyslem pro kvalitní výběr snímků tříbila kvalitu festivalu z pozice umělecké poradkyně.

Eva Zaoralová zemřela letos 10. března ve věku 89 let. Vzpomínková výstava fotografií potrvá v prvním patře hotelu Thermal po celou dobu konání karlovarského festivalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám