Hlavní obsah

Karel Och: Náš vztah s Evou Zaoralovou byl intenzivní

Dnešní umělecký ředitel Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Karel Och začal pro programové oddělení pracovat ještě před dovršením třicítky. A byl to on, komu v roce 2011 předala Eva Zaoralová svou pozici. V ní na její práci od té doby navazuje a rozšiřuje ji o vlastní přístup a pohled na tvorbu festivalového programu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Och, Eva Zaoralová a Jiří Bartoška na tiskové konferenci ke 49. ročníku.

Článek

„Naše spolupráce s Evou Zaoralovou trvala skoro dvacet let, a z toho těch osm, od chvíle, kdy mi pozici uměleckého ředitele festivalu předala, patří k nejhezčím letům v mé práci. Seděli jsme pak celou tu dobu spolu v kanceláři, v níž mimochodem sedím i v tuto chvíli, stoly jsme měli proti sobě a od rána do večera mluvili. O filmech, ale i o soukromých věcech, o politice. Byl to velmi intenzivní vztah, v němž byla i spousta humoru,” řekl Och.

„Pani doktorka totiž nikdy neměla problém říct něco, co napovídalo o jejím věku. Jedna z jejích oblíbených průpovídek třeba byla, že pamatuje římskou fontánu Di Trevi ještě před tím, než u ní Fellini natočil slavnou scénu s Marcellem Mastroiannim a Anitou Ekbergovou ve filmu Sladký život, a než se tudíž stala turistickou atrakcí,” dodal.

Podotkl ještě, že vzpomínek se teď bude vynořovat víc a víc. Teprve si prý budeme postupně uvědomovat, co pro nás všechny a pro festival znamenala a udělala.

Reklama

Výběr článků

Načítám