Hlavní obsah

Výčepní běhali karlovarskou kolonádou s číslem Zátopka

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výčepní běhali ve středu na Mlýnské kolonádě v Karlových Varech v rámci karlovarského filmového festivalu. Nehonili inženýra Králíka, alias falešného vrchního jako jejich kolegové ve filmu Vrchní, prchni!

Běh Vrchní prchni kolonáda se znělkouVideo: Novinky

 
Článek

Již podruhé se ale vydali na stejnou trasu jako oni, v bílých košilích a s číslem na zástěře. Číslo měli všichni stejné - 903, jako poctu jeho původnímu nositeli, slavnému atletovi Emilu Zátopkovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslední úpravy před startem výčepních.

Výčepní, v jejichž řadách byli muži i ženy, museli zaběhnout trasu 400 metrů, na jejím konci je čekaly půllitry s vychlazenou plzní.

Foto: Petr Horník, Právo

Odstartováno.

Jedním ze startérů závodu byl David Smoljak, syn režiséra filmu Vrchní prchni Ladislava Smoljaka. Scénář k němu psal Zdeněk Svěrák.

Foto: Petr Horník, Právo

Finiš do cílové rovinky.

„Pokud si pamatuji, bylo ve scénáři napsáno, že číšníci běží skrz kolonádu, z restaurací vybíhají další a přidávají se k nim. Když to člověk čte na papíře, neumí si to úplně představit, nebo si to představuje jako rutinní scénu. Mám pocit, že když táta viděl kolonádu a celé to prostředí kolem, tak ho napadlo udělat z toho filmovou grotesku. Myslím si, že to vyšlo skvěle,“ vyprávěl David Smoljak.

Dodal, že scéna v Grandhotelu Pupp, kde honí číšníci hlavního hrdinu ztvárněného Josefem Abrhámem stále dokola, ho také napadlo až na místě.

Foto: Petr Horník, Právo

Výčepní na Mlýnské kolonádě.

Ještě před začátkem závodu se přiznal jeden ze závodících výčelní z hostince U Bláhovky v Brně Bronislav Krus, že moc netrénoval. „Běhal jsem jen schody do sklepa. Do tankovny,“ řekl. Na festivalu v Karlových Varech je pracovně, čepuje u stánku pivo.

Foto: Petr Horník, Právo

Po běhu zasloužená odměna.

Nakonec závod vyhráli výčepní dva, Ota Hadu a Přemysl Machala. Doběhli totiž současně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám