Hlavní obsah

Kvůli dešti si festivaloví návštěvníci nepůjčují tolik kol jako v minulosti

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o bezplatnou půjčovnu jízdních na letošním 55. ročníku Mezinárodním filmovém festivalu (MFF) v Karlových Varech není tak enormní jako v letech minulých. Příčinou je především fakt, že velmi často prší. Jízdní kolo není do takového počasí ideální dopravním prostředkem mezi jednotlivými kinosály.

Pujčovna kol na filmovém festivalu v Karlových VarechVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

„Stanoviště půjčoven jízdních kol jsou letos tři. První je u Grandhotelu Pupp, druhá u Thermalu a třetí ve Stanovém městečku. Některé ročníky jsme měli čtyři stanoviště, jedno bývalo i u Domu České televize, ale letos jsme zřídili jenom ta tři,“ uvedl David Brázda, vedoucí prodejny, jež půjčovnu jízdních kol na MFF zajišťuje. „Máme tady šedesát čtyři kol, z toho čtyřicet pět je elektrokol,“ pokračoval. „Zájemce o zapůjčení jízdního kola potřebuje festival pas a také občanský průkaz, abychom si jej mohli zaevidovat. To je napoprvé, pak na každé další půjčení již stačí festival pas,“ dodal Brázda.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Půjčovna jízdních kol má na karlovarském festivalu pobočku u hotelu Thermal.

Je samozřejmostí, že ke kolu dostane každý klient helmu na hlavu a také zámek k zajištění kola. „Kola jsou ideálně určená na převoz mezi kinosály, tedy mezi stanovišti půjčovny kol,“ uvedl šéf festivalové půjčovny. Pokud má ale někdo o půjčení kola na delší dobu zájem, je to možné nanejvýš na čtyři hodiny. Za každou hodinu navíc po první bezplatné pak ale půjčující zaplatí sto korun. „Na každém stanovišti jsou dva lidé a u Thermalu, kde je největší frmol, tak na odpoledne přidáváme třetího člověka na výpomoc,“ popsal Brázda.

Denně 350 kol

„Kvůli špatnému počasí a také vzhledem k tomu, že je vlastně po covidu první startovací sezona, tak se kola půjčují méně než v minulosti. Je to denně tři sta až tři sta padesát kol. V předchozí roky se počty půjčení pohybovaly kolem tisícovky až třinácti set kol za den,“ prozradil Brázda. Zatím půjčovna neměla problém, že by někdo nechtěl kolo vrátit. „Letos zatím v pohodě, pouze se nám staly nějaké opožděnější výpůjčky, ale jinak všechno bez problémů,“ konstatoval spokojeně šéf půjčovny.

Ve Stanovém městečku si chodí půjčovat jízdní kolo především baťůžkáři. „Je to skvělé, že jsou na festivalu půjčovny a letos navíc i elektrokola,“ pochvalovala si Tereza ze Šumperka. „Jsem ráda, že nemusím čekat večer na autobusy od Thermalu do Stanového městečka. Pak jezdím obrácenou trasu dopoledne a rovněž půjčovnu využívám, když mířím do Grandhotelu Pupp, protože to je také pěšky docela daleko,“ popsala studentka, která je na festivalu od pátečního začátku a stihla navštívit již asi deset festivalových snímků.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Jazzman Jiří Stivín se svojí partnerkou na karlovarském filmovém festivalu využívají půjčovnu jízdních kol velmi často.

Ze známých osobností si chodí v průběhu festivalu půjčovat jízdní kolo nejčastěji jednoznačně světoznámý jazzman a hudební skladatel Jiří Stivín. „Letos další známější osobnosti zatím nevyužily našich služeb, tedy co si alespoň pamatují naši zaměstnanci na stanovištích. Ale co se týká minulých ročníků, tak to byli například Pavel Liška nebo Jirka Macháček a určitě jich bylo více. I sám pan prezident Jiří Bartoška si s námi jízdní kolo vyzkoušel,“ uzavřel Brázda.

Reklama

Výběr článků

Načítám