Hlavní obsah

V karlovarské sekci Lidé od vedle přibyly další snímky

Právo, vor

V rámci sekce nazvané Lidé od vedle uvede letošní 56. ročník Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech další dva snímky, které se podařilo pro festival získat na poslední chvíli. Sekci Lidé od vedle letos naposledy pořádá MFF společně s Nadací Sirius. Deník Právo a Novinky.cz jsou hlavními mediálními partnery festivalu.

Foto: MFFKV

Autorem snímku Level 34 je šestnáctiletý Zach Breder.

Článek

První z nově ohlášených festivalových snímků nese název Level 34, jeho tvůrcem je šestnáctiletý Zach Breder. „Je to mladík, který trpí nevyléčitelnou srdeční chorobou a jeho největším snem bylo natočit film. Prostřednictvím nadace Make a Wish, tedy Přej si něco, se mu to podařilo,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Karel Och.

Autor filmu se narodil bez pravé srdeční komory a ani více než deset operací mu nepomohlo. A právě kardiolog, který Zacha léčí a zná všechny jeho sny včetně těch filmařských, našel i cestu, jak film zrealizovat. Štáb vytvořili studenti místní filmové univerzity a o péči postprodukce se postarala česká společnost UPP.

Level 34 je dobrodružným příběhem chlapce, který sebere veškerou odvahu, aby dokázal, že jeho strýček nebyl pouhým bláznivým opilcem, jak se o něm vypráví. Snímek na karlovarském festivalu uvede jeho autor společně se svou maminkou.

„Do rukou se k nám dostal před několika dny americký snímek nazvaný Moje sestra Liv, který nám byl doporučen právě do sekce Lidé od vedle. Snímek jsme zhlédli a na poslední chvíli ještě objednali,“ konstatoval Och s tím, že snímek režíroval americký autor Alan Hicks, držitel ceny Grammy.

Film vypovídá o problematice depresí a úzkostí dětí, které je mnohdy doženou až k radikálnímu řešení. „Je to velmi dojemný film,“ uzavřel Och.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám