Hlavní obsah

Miroslav Donutil v Atlasu ptáků pojmenovává milenky podle opeřenců. Vlastní ženu by nazval zlatohlávkem

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

V novém filmu Olma Omerzua Atlas ptáků ztvárňuje Miroslav Donutil podnikatele rodinné firmy, odkud se začaly ztrácet peníze v milionech. Příběh ukáže, že jako Ivo Róna má několik milenek, které si v telefonu ukládá pod názvy ptáků. Herec Novinkám prozradil, jak by si uložil svou vlastní manželku po 43 letech společného manželství a proč by diváci na film měli přijít.

Atlas ptáků - Miroslav Donutil a Eliška KřenkováVideo: Novinky

 
Článek

„Svoji ženu bych pojmenoval zlatohlávek, protože je zlatá,“ přiznal Donutil, který si spolupráci s mladým režisérem slovinského původu nesmírně pochvaloval.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Donutil na zahájení 55. MFF KV.

„Dlouho jsem neměl takhle mladého a schopného režiséra. S Olmem to bylo nádherné, protože on je opravdu mladý, dalo by se říct začínající, ale přitom už legenda. Považuji ho za budoucnost českého filmu,“ pěje na něj chválu Donutil s tím, že vůbec netušil, že mu Olmo Omerzu napsal tuto roli přímo na míru.

Nechci si stěžovat, že se svět mění, říká režisér Olmo Omerzu

MFF KV

„To jsem se dozvěděl až mnohem později, že on se scenáristou panem Pýchou psali přímo mně na míru. To mě velmi potěšilo, je to krásný, když si mladá generace vzpomene na starou, a ještě to píše přímo pro něj,“ říká herec, který ve filmu kromě Aleny Mihulové, Martina Pechláta a jiných hraje také s mladou a hojně obsazovanou herečkou Eliškou Křenkovou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Delegace snímku Atlas ptáků na nedělní slavnostní premiéře na karlovarském festivalu.

Oba si pochvalovali spolupráci a vzájemné učení se od sebe. „Z každého natáčení s někým se naučíte něco nového, vždycky pochytíte něco, co třeba do té doby nevlastníte. I s Eliškou to bylo podobné. Ona je mladá, krásná temperamentní herečka, pochopitelně toho natočila už hodně. Bylo se co učit, akorát jedno se nenaučíte, a to je to, jak vypadá,“ směje se Miroslav Donutil.

Foto: KVIFF

Miroslav Donutil ve filmu Atlas ptáků (2021).

„Odpozorovávala jsem od něj různé věci, což se vždy snažím od starších kolegů dělat, protože to mě učí a posouvá dál, takže jsem koukala, jak hraje, a jestli mi něco v těle a hlavě zůstalo, to se teprve uvidí,“ směje se Eliška Křenková, pro kterou bylo u filmu nejnáročnější sladit svou mimiku se zubní protézou, kterou musela v rámci role mít.

Herečka Eliška Křenková: Nejhezčím momentem je odpuštění

Festivaly

Oba také diváky srdečně zvou do kina. Atlas ptáků vstoupí do kin 2. září, světovou premiéru měl na karlovarském filmovém festivalu v neděli 22. srpna, kde bude soutěžit v sekci Hlavní soutěž.

Foto: Petr Horník, Právo

Delegace představila v neděli odpoledne divákům Atlas ptáků také v Domě ČT.

„Je to skvělý film, všem se nám povedl, věřím, že bude mít úspěch. Věřím je silné slovo, doufám,“ říká Miroslav Donutil.

Reklama

Výběr článků

Načítám