Hlavní obsah

Filmové Vary odstartují Superhrdinové

Zahajovacím filmem 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech, jehož hlavním mediálním partnerem je Právo a Novinky.cz, budou Superhrdinové, romantický film režiséra Paola Genovese z loňského roku. Budou se promítat ve Velkém sále Thermalu v pátek 1. července večer. Diváky ve Varech podle uměleckého ředitele Karla Ocha potěší mnoho komedií. Festival zakončí fantasy snímek režiséra George Millera Tři tisíce let touhy.

Foto: Právo - Petr Horník

Prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška na tiskové konferenci k připravovanému 56. ročníku.

Článek

První vstupenky letošního filmového festivalu se začnou prodávat ve čtvrtek 30. června od devíti hodin ráno. Nejdříve ve třech pokladnách v hotelu Thermal a pak ve všech dvaceti pokladnách, které pořadatelé pro milovníky filmu připravili. Předprodej online letos nebude.

Mám milou povinnost představit dalšího hosta festivalu, je to velká hvězda, americký herec Liev Schreiber
Jiří Bartoška, prezident MFF

Další utajený host

„Mám milou povinnost představit dalšího hosta festivalu, který byl dosud utajen,“ uvedl prezident MFF Jiří Bartoška.

„Tím je americký herec Liev Schreiber,“ řekl Bartoška. Připomněl, že Schreiber v Karlových Varech již jednou byl, před osmnácti lety.

Do Karlových Varů míří Liev Schreiber

MFF KV

Herec byl pětkrát nominovaný na Zlatý glóbus a třikrát na cenu Emmy. „Je to další velká hvězda festivalu,“ dodal Bartoška. Na dotaz, zda bude letošní festival jiný než předcházející, odpověděl: „Já mám pocit, že se bude říkat před covidem a po covidu – my se naštěstí nacházíme již po covidu, ale člověk nikdy neví, protože mutace mutují,“ konstatoval.

Hodně komedií

„Mám pocit ale, že jiný nebude, protože my se vracíme ke klasickému ročníku festivalu. Již tím, že začínáme v červenci, a ne jako vloni, provizorně, v srpnu,“ podotkl prezident.

Podle uměleckého ředitele festivalu Karla Ocha bude letos divákům představeno zhruba 170 celovečerních a dokumentárních filmových snímků, tedy podobně jako v minulých letech. „Přibylo filmů se skutečně nízkými rozpočty. Tvůrci, kteří ani v době pandemické neztratili kreativitu, tak zřejmě reagovali na nemožnost velkých štábů a zařídili se tak, aby filmy mohly vzniknout v rámci omezeného počtu lidí,“ konstatoval Och.

Program filmového festivalu Karlovy Vary: Kdy začíná a jaké filmy se letos představí

MFF KV

Och dále uvedl, že velkou část festivalových snímků tvoří komedie. „Je to reakce na traumata a depresi spojené s uplynulým obdobím, takže tento žánr by měl diváky potěšit,“ prozradil umělecký ředitel.

Vracíme se ke klasickému ročníku festivalu
Jiří Bartoška

Festival ve středu ohlásil zahajovací a zakončovací filmy, oba budou o lásce a o tom, co se vztahy udělá plynutí času. „Oba jsou částečně komediemi. V tom zakončovacím fantasticky hraje třeba Tilda Swintonová,“ dodal Och.

Chybět nebudou ani dramatické snímky. Evropskou premiéru bude mít v Karlových Varech například dokument Kuciak – vražda novináře. „Z mnoha důvodů je to úžasně natočený film z pohledu zvenčí, tedy nikoli z pohledu českého či slovenského tvůrce. Takovou silnou zajímavostí bude fakt, že evropskou premiéru doprovodí i rodiče Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové,“ doplnil Och. Cena jedné vstupenky je sto korun, se slevou za sedmdesát, což je meziročně o něco více. Výhodné je pořídit si Festival Pass, který stojí na celý festival patnáct set, se slevou dvanáct set korun pro důchodce, studenty a držitele karty ZTP. Festivalové pasy si lze pořídit i na nižší počet dní za nižší cenu. Na každou akreditaci si lze vyzvednout tři vstupenky na tři různé projekce.

Vstupenky lze s akreditací rezervovat prostřednictvím mobilní aplikace. Nejpozději si ovšem lze vstupenku vyzvednout v pokladně patnáct minut před zahájením projekce. Pokud svoje místo se vstupenkou neobsadí divák pět minut před zahájením projekce, nabídne volná místa pořadatel divákům bez vstupenky. Festival pasy umožňují vstup i na některé další akce MFF.

Karlovarský filmový festival: Kde a za kolik koupit vstupenky, kde se ubytovat

MFF KV

Bartoška se stejně jako každý rok těší na závěrečný festivalový den.

„Festival je sněhová koule, kterou pouštíte z kopce, a v okamžiku, kdy ta koule jede, tak ji už nezastavíte. Když sjede pak až do údolí, zjistíte, zda na sebe nabalila úspěch, nebo neúspěch. Vždycky jsme zjistili, že tam samozřejmě někdy něco málo uvízlo, ale vždycky to byl úspěch, takže uvidíme, jak to dopadne letos,“ dodal Bartoška.

Reklama

Výběr článků

Načítám