Hlavní obsah

Eliška Balzerová hraje přehnaně starostlivou mámu v komedii o zlobivých ledvinách

– Karlovy Vary

Až čtyři nové komedie natočil režisér Jiří Vejdělek pro Českou televizi, která je uveden na podzim. S nadsázkou komentují zdravotní peripetie, které sice nejsou tak závažné, jak se zdají, ale mohou být viníkem spousty trapných situací. Roli v nových filmech Vejdělek našel i pro svou „dvorní“ herečku Elišku Balzerovou.

Eliška Balzerová hraje přehnaně starostlivou mámu v komedii o zlobivých ledvináchVideo: Novinky

 
Článek

„Hraji maminku, která takovou opičí láskou miluje svého syna. Ten má problémy s ledvinami a snaží se to před ní skrývat,” popsala Novinkám herečka Eliška Balzerová. Role mamánka ve středních letech se zde ujal herec Hynek Čermák.

„Humor se točí kolem ledvin, které jsou jakoby nemocné, ale nejsou,” přiblížila Balzerová. „Syn musí měřit a shromažďovat vzorky podle toho, co vypije a co vyprodukuje, kdy z toho vznikají komické situace. Maminka si například myslí, že je to kvůli nějaké dívce nebo že snad bere drogy,” dodala.

Foto: Eva Koňaříková, Česká televize

Eliška Balzerová s Hynkem Čermákem v komedii Ledviny bez viny

Balzerová přiznala také, že s takzvaným „mamahotelem” měla své zkušenosti. Do takového extrému, jako v nové komedii, by ale nikdy nezašla.

„Synovi se také nechtělo z domu a vybíral si partnerku na můj vkus trochu dlouho, ale vybral si moc dobře. Takovou 'opičkou' jsem ale nebyla. Jsem dost velká kvočna, pod svými křídly jsem děti držela, ale tohle bylo přespříliš, a právě proto to asi bylo komické,” svěřila se herečka.

Komedie, co se rýmují

Komediální snímek Ledviny bez viny je jedním ze čtyř komedií, které režisér Jiří Vejdělek společně se scenáristou Markem Epsteinem připravili pro podzimní vysílání České televizi. Dalšími třemi komediemi jsou Bezva zuby na zásnuby, S písní v tísni a Ruce v záloze.

Režisér Jiří Vejdělek představuje čtyři nové komedie, které natočil pro Českou televizi

„Kdybyste si to všechno nepamatovali, tak jakmile letos na podzim uslyšíte nějaký název, který se rýmuje, rozhodně si to pusťte,” zavtipkoval Vejdělek.

„Příběhy jsou o tom, jak takový zdravotní neduh může člověku přijít k duhu. Věřím, že se při tom budete přinejmenším usmívat a někdy i nahlas smát, protože cizí neštěstí vždy potěší, a my jsme na hlavní postavy připravili neštěstí hodně,” zmínil Vejdělek s tím, že jednu z hlavních rolí nechal upravit tak, aby co nejvíce sedla právě Elišce Balzerové, se kterou dlouhodobě spolupracuje.

Jan Budař: Prince Mamánka jsem připravoval sedm let. Do kin jde v říjnu

MFF KV

„Když cokoliv píšu, nebo čtu, tak přemýšlím, jestli by tam nebyla nějaká role pro Elišku, a Marek Epstein s chutí podle mých připomínek roli upravil, aby se tam Eliška mohla ještě víc rozehrát,” doplnil Vejdělek.

Všechny komedie o zdravotních neduzích, které nejsou tak horké, jak se zdají, uvede Česká televize na podzim. V rámci 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary jej tvůrci představili v úterý v Domě ČT.

Reklama

Výběr článků

Načítám