Hlavní obsah

Bezbariérová kina využívá na festivalu stovka vozíčkářů

Právo, ČTK, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I letos si Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech užívají také vozíčkáři. Projekt Kino bez bariér, který jim zajišťuje bezplatně vstupenky i rozvoz do kin, funguje na festivalu dvacátým rokem. Podle koordinátorky Jany Gabrielové je letošní účast srovnatelná s předchozími ročníky.

Foto: Petr Horník, Právo

Dámy připravovaly hovězí na špagety.

Článek

„Měla jsem obavy, že se lidé budou bát přijet a budou mít nějaké komplikace, ale překvapilo nás to, protože počty lidí jsou stejné, jako tomu bylo před koronavirem,“ řekla

Kino bez bariér, které je dlouholetým partnerem festivalu, zajišťuje handicapovaným a jejich doprovodu i asistenční služby, dopravu speciálně upravenými auty po Karlových Varech či parkovací místa u hotelu Thermal. Pomáhá rovněž s orientací ve festivalovém dění.

Foto: Petr Horník, Právo

Jídlo vypadalo líkavě.

Projekt každoročně pořádá pro vozíčkáře nějakou akci, kde se mohou prezentovat. V minulých letech to byla například módní přehlídka nebo tanec. Pro letošní ročník organizátoři přichystali na Mlýnské kolonádě vaření s profesionálním kuchařem Filipem Sajlerem, které slovem provázel herec Jiří Dvořák. Prozradil například, že hrozně rád vaří, ale nebaví ho to jíst, čímž rozesmál diváky.

Foto: Petr Horník, Právo

Filip Sajler připravil ingredience.

Filipa Sajlera zase zajímalo, jak bývá zařízena kuchyně vozíčkářů. Dozvěděl se, že všechno musí být mnohem níž, v pohodlném dosahu.

„Teď jsme byli všichni doma zavření a byli jsme nuceni se naučit vařit, včetně vozíčkářů, pro které je to komplikované. Třeba smažení je pro ně problém, protože tím, že jsou níž, tak jim to prská do obličeje, což my si neuvědomujeme,“ řekla k tomu Gabrielová.

Před desítkami diváků na Mlýnské kolonádě vystoupili čtyři vozíčkáři a připravili s asistencí kuchaře těstoviny s hovězím masem. A po nich jako zákusek tiramisu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám