Hlavní obsah

Běh se stal součástí mého života, říká představitel Emila Zátopka Václav Neužil

Kristýna Léblová, Andrea Zunová, Novinky, Kristýna Léblová, Andrea Zunová
Karlovy Vary

Dnes večer bude mít na karlovarském filmovém festivalu světovou premiéru film režiséra Davida Ondříčka Zátopek. Stane se tak v rámci slavnostního zahájení 55. ročníku festivalu. Ještě před tím se režisér a herci hlavních rolí manželů Zátopkových Martha Issová a Václav Neužil setkali s novináři, kde přiznali, že jsou na reakce diváků zvědaví.

Běh se stal součástí mého života, říká představitel Emila Zátopka Václav NeužilVideo: Novinky

 
Článek

„Práce na filmu Zátopek byla mou nejsilnější, nejintenzivnější a nejkrásnější filmovou prací, jakou jsem dosud ve svém životě zažila,“ řekla Marta Issová.

„Jsem velmi dojatá a rozechvělá. Každý den natáčení jsem prožívala svou malou soukromou euforii, bylo neuvěřitelné a radostné vidět, že se každý člověk ze štábu snažil, aby film byl co nejlepší. Byli jsme provázáni takovým krásným, hlubokým emilovským přátelstvím. A ještě šťastnější jsem, že zrovna tento film bude mít premiéru tady na karlovarském festivalu, což je můj nejoblíbenější světový festival vůbec,“ dodala.

RECENZE: Zátopek na 100 procent. Film, který dosahuje mezinárodních kvalit

MFF KV

„Je skvělé, že tady teď stojíme a jsme metr od cílové pásky a já se strašně těším, že ji za pár hodin protrhneme. Za pár hodin se kruh uzavře a naše očekávání se stane realitou. Jsme zvědavi, jak bude film působit na publikum a jestli energie do něj vložená bude působit. Jsem přesvědčen, že film Zátopek má v sobě velkou sílu,“ uvedl setkání Václav Neužil.

Foto: Falcon

Svatba ve filmu Zátopek

Oba se s Marthou shodli, že v předvečer premiéry se cítí jako malé děti před rozbalováním dárků od Ježíška. Těšíte se, ale zároveň jste nervózní, a shodně popisují, že emoce i dojmy jsou pozitivní.

Zátopek vyrazil do čela Divácké ceny Práva

Divácká cena Práva

Přesah do osobního života

Oba také museli před i během natáčení překonávat své fyzické i duševní limity. Na dotaz, co jim z natáčení zůstalo dodnes, odpověděli odlišně. Issová vypíchla, že díky Daně Zátopkové si uvědomila, jak je pro ni sport v životě důležitý, přestože se hýbala i do té doby a Barbora Špotáková, která ji trénovala, jí zůstala i po natáčení jako kamarádka.

Thermal na slavnostním zahájení karlovarského festivalu rozezní Jesus Christ Superstar

MFF KV

„Když něco takového prožijete, vždycky to ve vás něco zanechá, ať chcete nebo ne,“ usmívá se herečka s tím, že oštěpem ale už nehází.

To Václav Neužil běhá dodnes. Už ne tolik jako během natáčení, ani nevstává v šest ráno, ale běhá rád. Díky postavě Emila také zjistil mnohé o vlastní osobě.

Obřad chlapství

„Pro mě to byl jakýsi iniciační obřad chlapství, díky tomu, že jsem se musel dostat k běhu a ponořit se do něj, tak jsem se dostal do stavu, kdy jsem si pokládal otázky, které jsem si nikdy nepokládal, a dozvěděl jsem se o sobě, že jsem netrpělivý, že moc přemýšlím,“ rozpovídal se herec s tím, že se pro něho běh stal hlavně meditací a díky postavě Zátopka poznal sám sebe.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martha Issová jako Dana Zátopková ve filmu Zátopek.

„Emil se mnou zůstane nadosmrti, ten zážitek byl velikej, intenzivní a docela dlouhý, ale je to kapitola, která se dnes večer uzavře.“

KVIFF: Bez covidového potvrzení se na festivalu do kina nikdo nedostane

MFF KV

Kvůli této životní roli musel herec zhubnout osm kilo a celkově přetransformovat své tělo. To je ale prý už dávno pryč. „Kila jsem nabral samozřejmě zpátky. Měl jsem Emilovu váhu 68 kilogramů, což není normální mít takovou váhu v civilu. Už nemám takové dávky běhání.“

Reklama

Výběr článků

Načítám