Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Václav Bělohradský o českém „zpěvu nenávisti“ a velká recenze Kunderova Nevědění

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 2. prosince 2021

Článek

● Esej Václava Bělohradského o „zpěvu nenávisti“ v české společnosti; co dělá Západ Západem a proč se nám nedaří do tohoto „VIP klubu“ plnohodnotně vstoupit, k čemu slouží mobilizace publika „pro, nebo proti“, čím se projevuje koronavirová sezona nenávisti a jak to všechno dohromady ohrožuje demokracii?

● Recenzi Petra Fischera na české vydání románu Nevědění od Milana Kundery; proč se ve světě postdějin nespojují historické diskontinuity, jak dopadá literární boj autora s převahou času a najde nakonec Odysseus svůj skutečný domov?

Foto: Gallimard, ČTK

Milan Kundera

● Recenzi Jana Lukavce na knihu sociologa Pavla Pospěcha Neznámá společnost. Pohledy na současné Česko; jak v sobě artefakty každodennosti, jako jsou fronty v obchodech nebo zahradní bazény, zrcadlí specifika společenského vývoje postkomunistické Evropy, a zvláště Česka?

● Sloupek Apoleny Rychlíkové o Black Friday neboli Černém pátku, který se stal listopadovým svátkem neekologického nakupování; dočkáme se alespoň příští rok sebereflexe influencerů a celebrit propagujících nákup nepotřebného zboží?

● Krátké glosy o čtyřech nových knihách; jsou to tituly Hudba. Podvratné dějiny, jehož autorem je Ted Gioia, dále Piranesi od Susanny Clarkové, Kdo zabil mého otce od Édouarda Louise a Kdo vaří ekonomům? od Katrine Marçal

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám