Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Proč se za války ztiší múzy i myšlení?

Právo, SALON

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon ze 14. dubna 2022

Článek

● Esej Petra Fischera o válce jako vládci všech věcí; proč při ozbrojených konfliktech tichne kromě múz i myšlení, proč jsou politici lépe vyškoleni pro boj než vojáci a v čem může vědomí dosavadní válečné existence pomoci naší „společnosti otřesených“ v hledání spojující zkušenosti a nového smyslu?

● Třetí díl cyklu literárních reportáží tuzemských spisovatelů České bolesti; tentokrát prozaička Helena Hrstková nechává nahlédnout do „epicentra reformy péče o duševní zdraví“ – jak se z pomáhajících profesí můžou stát profese ohrožující a co se s tím dá dělat?

● Rozhovor s politoložkou Mílou O’Sullivan o genderových souvislostech rusko-ukrajinské války; jak ženy zasahují do probíhajícího konfliktu, jak se do současné situace propisuje podreprezentace žen ve veřejném životě a jakou roli hraje v Putinově politice antifeminismus?

Foto: Martina Houdek, ČTK

Jiří Ševčík

● Sloupek vizuálního umělce Jiřího Davida o nedávno zesnulém kunsthistorikovi, teoretikovi a kurátorovi Jiřím Ševčíkovi; v čem spočívá Ševčíkův přínos české výtvarné scéně – a dočkáme se v blízké budoucnosti Ceny Jany a Jiřího Ševčíkových?

● Krátké glosy o dvou nových knihách; jsou to výbor z básnického díla Maxe Broda Touha a monografie Jamese Suzmana Práce

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám