Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Putin jako užitečný idiot Západu?

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 31. března 2022

Článek

● Rozhovor s chorvatským filosofem Borisem Budenem; jak ruská agrese na Ukrajině zapadá do celkových poměrů v Evropě po pádu železné opony, proč se Putin stal užitečným idiotem Západu a v čem se při řešení současného konfliktu můžeme poučit z války v bývalé Jugoslávii?

● Recenzi Štěpána Kučery na knihu Rutgera Bregmana Lidstvo. Dějiny naděje; proč je podle Bregmana přátelskost naší největší evoluční výhodou, proč dobří lidé dělají špatné věci, proč dává smysl vyprávět o dobru v nás a jakých společenských změn bychom mohli dosáhnout ve jménu „nového realismu“?

Foto: Kosmas

Rutger Bregman: Lidstvo. Dějiny naděje

● Polemickou odpověď Petra Koury, historika a ředitele společnosti Collegium Bohemicum, na kritický článek z minulého Salonu o ústecké výstavě Naši Němci; jak současný ředitel výstavy vyvrací nařčení členů původního realizačního týmu a jaký on sám nabízí pohled na dějiny česko-německého soužití?

● Sloupek Štefana Švece o géniích, kteří „prostě přišli, vyhráli svět a nic nezkazili“; proč slavil takový úspěch „vynálezce“ kamenů coby domácích mazlíčků, autor mobilní aplikace Jsem bohatý, která ve skutečnosti nic neuměla, anebo člověk, který se „postaví na pódium a čumí“?

● Krátké glosy o nových knihách; jsou to antologie časopisu Divoké víno z let 2007–2021, román Arthura Japina Paní Degasová, román Hervého Le Telliera Anomálie, soubor povídek a črt Rosy Liksom BamAlama a sbírka básní Teda Hughese Dopisy k narozeninám

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám