Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Bylo nutné, aby lidé v Rusku trpěli tak, že dnes nenávidí Západ?

Právo, SALON

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon ze 7. dubna 2022

Článek

● Rozhovor s americkým politologem Mitchellem A. Orensteinem, spoluautorem knihy Taking Stock of Shock. Social Consequences of the 1989 Revolutions; jak probíhaly postkomunistické ekonomické tranzice v zemích bývalého východního bloku, jak ovlivnily současný vzestup populismu a bylo nutné, aby lidé v Rusku trpěli tak, že dnes nenávidí Západ?

● Text literární kritičky Evy Klíčové o prózách (ne)nominovaných na letošní Magnesii Literu; co aktuální ročník nejprestižnějších českých literárních cen vypovídá o trendech či stereotypech současného tuzemského písemnictví a v posledku i o stavu naší společnosti?

Foto: Magnesia Litera/Jakub Hněvkovský

Nominovaní na Literu napříč kategoriemi. Ceny se budou předávat v neděli v televizním přenosu na ČT art.

● Rozhovor s maďarským režisérem Gáborem Fabriciem nad jeho snímkem Smazat Franka, který se aktuálně hraje na Dnech evropského filmu; v čem je i dnes aktuální příběh natočený podle skutečných událostí z doby, kdy maďarský komunistický režim zavíral nepohodlné intelektuály a umělce do psychiatrických léčeben?

● Sloupek Štefana Švece o současné podobě demokracie, kde nefungují žádné z původních principů tohoto systému správy věcí veřejných, která ale přesto v konkurenci ostatních způsobů vlády podivuhodně, až magicky funguje

● Krátké glosy o nových knihách; jsou to román Helen Oyeyemi Perník, komiks Bomba o vzniku první jaderné zbraně, próza Andreje Platonova Jáma, prozaická prvotina hudebního publicisty Pavla Klusáka Uvnitř banánu a vzpomínky Heleny Kadečkové Život s Islandem

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám