Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Proč se Američané navzájem neznají?

Právo, SALON

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 12. srpna 2021

Článek

● Rozhovor s amerikanistou Janem Benešem o rozdělení společnosti ve Spojených státech, znevýhodnění Afroameričanů či tuzemských debatách o hnutích Black Lives Matter či MeToo; jaké jsou paradoxy „demokratického experimentu s názvem USA“ a v čem může být přínosný český pohled?

● Recenzi Václava Bělohradského na antologii editorů Petra Aghy a Jana Géryka Otisky sametové revoluce: Kde přebývá devětaosmdesátý?; jak mladší generace autorů vnímá mýtus roku 1989 a lze smířit navzájem se negující póly „kontinuity“ a „diskontinuity“?

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Bělohradský (1944) je filosof a kmenový autor Salonu.

● Rozhovor s finským režisérem Juhem Kuosmanenem, který míří na karlovarský festival představit svůj nový film Kupé č. 6, oceněný Velkou cenou v Cannes; proč všichni chceme „mít význam“ a jak tuto potřebu zneužívají populističtí politici?

● Sloupek Štefana Švece o tom, že naši současnost tvarují ajťáci; jaké rysy převzali od svých předchůdců na trůnu dějin a proč se svět dobrovolně přizpůsobuje hře na jejich hřišti?

● Krátké glosy o dvou nových knihách; jsou to postmoderní román Sbohem, Gangsteři od japonského prozaika Gen’ičiró Takahašiho a románová biografie Ptačí domek od nizozemské autorky Evy Meijerové

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám