Hlavní obsah

Povrch Islandu. Sloupek Štefana Švece

Právo, Štefan Švec, SALON

Každý, kdo jel kdy na Island, tam úplně náhodou potkal jejich prezidenta a potřásl si s ním rukou. Island je přesně ta země, kde prezidenti sedí v hospodách, chodí do obchodů a tančí na diskotékách, neboť jejich hlavním úkolem je potkat všechny cizince a potřást si s nimi rukama. Turistický průmysl státu je na tom postavený. Všichni se tam znají a prezidenta vám hned ukážou.

Foto: KVIFF

Z filmu Björk: Biophilia Live

Článek

Kromě prezidentů je Island zajímavý tím, že tam v každém klubu hraje lepší kapela než Coldplay a že je to ostrov složený ze sopek, které se občas naštvou a vychrlí tolik dýmu, aby to zastavilo leteckou dopravu v Evropě. To všechno vím od kamarádů turistů a víc o Islandu vědět nechci.

Ne proto, že by byl Island nezajímavý. Naopak, jedna z nejrozvinutějších zemí na Zemi, která po roce 2008 málem zkrachovala a dneska už je zase třetí nejbohatší na světě podle průměrného bohatství na dospělého, je zajímavá až až. Považuji ale za dobré udržovat si pár sympatických států, o kterých vím málo a můžu si do nich promítat pohádky.

Videomládež. Sloupek Štefana Švece

SALON

Ve světě, kde se dá každá informace najít za pár sekund, je užitečné mít několik bílých míst, kde můžou žít lvi, draci a mluvící stromy. O Rusku, USA, Saúdské Arábii nebo Polsku se dozvídám víc informací, než bych nutně potřeboval. Hýčkám si proto Nový Zéland, Uruguay, Maltu a Mongolsko. Island. Dávám si pozor, abych se toho o nich nedozvěděl moc. O Mongolsku mi stačí vědět, že tam mají jurty a jako MHD používají poníky. Nový Zéland je zajímavý tím, že je dokonce dál než Austrálie, takže tam lidé chodí nejen hlavou dolů, ale ještě našikmo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Island prý pojmenoval Viking Flóki Vilgerðarson, kterému se při plavbě na ostrov utopila dcera a dobytek pomřel hlady. Flóki tak při vylodění neměl úplně dobrou náladu, vylezl na kopec a chtěl se trochu rozveselit výhledem na rozkvetlou krajinu. A uviděl fjord plný ledu. Odsud Island, ledová země. Ve skutečnosti je Island zelenější než Grónsko, tedy zelená země. To je naopak ledové. Vikingové měli na pojmenovávání zjevný talent.

Předpokládám, že na rozdíl od Vikinga Flókiho se na Island nikdy nepodívám. Chci si ho dál představovat jako pohádkovou říši. Zabydlel jsem si ji skřítky. Skřítkové, prezidenti a Björk po ní pobíhají za veselého švitoření a vzájemně se volí do nejstaršího parlamentu na světě. Mít vlastní Island je pro mentální zdraví člověka důležité.

Reklama

Související témata:

Související články

Vtip dokupte samostatně. Sloupek Štefana Švece

Čím dál víc věcí, které si koupíme, nefunguje. Ne že by byly špatně vyrobené. Jen nejsou kompletní. Musíte si k nim pořídit další věci, a teprve pak se dají...

Výběr článků

Načítám