Hlavní obsah

Markéta Pilátová: Blues za Petra

Právo, Markéta Pilátová, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenoval se Petr a vyskočil z okna. Nejspíš mu nebylo ani třicet. Měl úzkou, jemně řezanou tvář, kočičí pohyby a nosil trička z přírodní bavlny. Kdybych byla Kainar, nebo Hrabě, nebo Škvorecký, sedla bych a napsala za něj nějaké pořádné blues. Ale nejsem. Navíc jsem ho potkávala jen letmo. Znala jsem jeho holku, tu jsem viděla víckrát a jednou mi hodně pomohla. A ta Petrova holka je teď strašně smutná a pořád dokola se ptá, proč to udělal. Možná, že to ale ví, a to ji dělá ještě smutnější.

Článek

O klukovi, co tak mladej vyskočil z okna, se dá napsat jedině blues. Jeho křehký tělo na rozpálenym asfaltu smradlavé pražské dělnické ulice, kousek od tramvajových kolejí. Zděšený, tlumený výkřiky chodců. Jeho holka, co se tak často smála jeho vtipům. Společný příběh, láska a podnájem ve starém činžáku a doširoka otevřený okno do letní noci.

Jednou jsem o sebevraždě mluvila s mladičkým knězem, který se Petrovi trochu podobal jemnými rysy ve tváři a zrovna se chystal odjet na studia do Říma a já do něj byla trochu zamilovaná. Ptala jsem se, proč církev odsuzuje sebevrahy a proč mají hroby vždycky stranou, za hřbitovní zdí. Tenkrát se mi k smrti upíjel kamarád, tak mě to zajímalo. A ten mladičký kněz něco plácal, o zbabělosti tuším. Od té doby jsem po něm ani nevzdechla.

Když mi Petrova holka, mladá krásná cizinka, zavolala, abych přeložila do češtiny její řeč, kterou přečte na zádušní mši za svého kluka, dostala jsem strach. Ta řeč byla krásná. A stejně to byl nejhroznější překlad mýho života. A dodnes si myslím, že ten mladičký kněz nevěděl, o čem mluví. Možná, že víra je opravdu dar, který člověka vždycky spolehlivě vytáhne z pasti prázdna a utrpení. Ale třeba jsou sebevrazi taky věřící a jen v jednu malou černou chvíli se na ně jejich bůh vykašlal, nebo měl zrovna něco důležitějšího na práci, než se zabývat jejich bolestí. Zbabělí ale nejsou. Jsou to ti nejstatečnější, co svůj život vzali pevně do svých rukou. Ti, co zatli tipec nicotě. Ti, co si dupli na osud. Zařvali na svýho nahluchlýho boha, že už stačilo, že už si nepřejou být pokusným materiálem na jeho experimenty.

Reklama

Související témata:

Související články

Markéta Pilátová: Představy ze sauny

Představuju si ho, jak sedí nahý v sauně. Jmenuje se Carlos Fuentes a jeho vysoká snědá postava se krčí na nepohodlné dřevěné lavici. Naproti němu se potí...

Markéta Pilátová: Rodina

Trávím s nimi strašně ráda spoustu času. Když odpovídám na jejich dotazy nebo když přijedou do Prahy. Nejsou to jen kamarádi, je to rodinný klan. Když se...

Markéta Pilátová: Výchova k ideálům

Před časem jsem si pustila Českou televizi. A dozvěděla jsem se, že paní Jana Jochová Trlicová, místopředsedkyně Výboru na obranu rodičovských práv, má...

Výběr článků

Načítám