Hlavní obsah

Začíná festival Ji.hlava on-line. Nabídne přes 270 filmů

Novinky, Stanislav Dvořák

Začíná festival dokumentárních filmů Ji.hlava. Letos probíhá on-line, přesto stihne představit více než 270 filmů a nabídne i debaty s režiséry, diskuse Inspiračního fóra a program pro děti. Festival zahajuje snímkem Nová Šichta Jindřicha Andrše.

Foto: Ji.hlava

Film Nová šichta je o novém životě bývalého horníka.

Článek

Časosběrný dokument Nová šichta je o horníkovi, který přijde o práci kvůli zavírání dolů. Rekvalifikuje se na programátora.

„Film vznikal téměř čtyři roky. Začali jsme intenzivně natáčet v roce 2017, těsně před zavřením dolu Paskov. Což je i iniciační moment našeho příběhu: Tomášovi se zavřel důl, na kterém celý život pracoval, a musí se rozhodnout, co bude dělat dál,“ popsal režisér Jindřich Andrš. „Tomáš mě zaujal hned na prvním kurzu programování svou hornickou přímočarostí a charismatem,“ dodal.

Nová šichta vstoupí díky společnosti Artcam Films do kinodistribuce 11. 2. 2021.

„I přesto, že jsme letos on-line, uděláme vše pro to, abychom divákům vytvořili a zprostředkovali jedinečnou atmosféru Ji.hlavy. Diváci budou moci debatovat s tvůrci filmů a zapojovat se i do diskusí v rámci Inspiračního fóra,“ uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka.

RECENZE: Druhá poprava novináře Kuciaka. Tentokrát literární

Kultura

„Abychom do online prostředí přenesli festivalový život a energii, budeme každý den streamovat z ji.hlavského Majáku. Od rána do noci poběží informace, co se aktuálně děje: budeme upozorňovat na zajímavé filmy a diskuse, zvát filmaře, aby mluvili o své práci. Budeme se snažit do dnešních dnů těžce zasažených pandemií vnést jiná než koronavirová témata a pozitivní energii plynoucí ze vzájemné inspirace.“

Živé vysílání zahrne také Inspirační fórum i Ji.hlavu dětem. V rámci streamů proběhnou také masterclasses: svůj tvůrčí přístup přiblíží rakouský dokumentarista Hubert Sauper, jehož snímek Epicentro bude letos na Ji.hlavě také k vidění. O své práci promluví i Roberto Minervini, jehož snímek Zastavit bušící srdce byl v premiéře uveden v oficiálním výběru letošního festivalu v Cannes.

Sekce Work in Progress představí zatím nedodělaný snímek Miloslava Šmídmajera Milan Kundera – od Žertu k Bezvýznamnosti.

Točí film o Kunderovi. Jenže spisovatel s ním nemluví

Film

Kompletní přehlídku dokumentaristy Karla Vachka pak nabídne sekce Vachek 80. Celou filmografii slavného režiséra, který letos oslaví osmdesáté narozeniny, bude možné vidět v rámci akreditace.

Akreditace a podrobný program najdete na www.ji-hlava.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám