Hlavní obsah

RECENZE: Druhá poprava novináře Kuciaka. Tentokrát literární

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Román Davida Zábranského Republika se volně inspiroval slovenskou politikou a vraždou novináře Jána Kuciaka. Nese ovšem přesně ty rysy, kvůli kterým jsou romány o aktuálních politických kauzách nudné a brzy se na ně zapomene.

Foto: Větrné mlýny

David Zábranský: Republika

Článek

Jde o text kvapně psaný a málo propracovaný, občas si čtenář připadá, jako by ani nečetl skutečný román, ale díval se na opakování Televizních novin. Je na místě se ptát, co vlastně Republiku řadí do královského žánru literatury, do románu?

Všechny postavy nám představuje zle, ironicky, pohrdavě. Jeví se jako zakomplexovaní tupci, kteří si pořád na něco hrají. Ze žádné postavy nesálá život, jde o stručně načrtnuté karikatury, jejichž psychologický profil je zoufale schematický.

Teenagerka Kristýna je bláznivá ekologická radikálka a nosí jen staré košile. Mladý investigativní novinář musí být extrémně morální panic a chytrolín, který všechny otravuje, a novinářka ze sluníčkového Respektu zase musí být povýšená a fyzicky neatraktivní. Syn premiéra je hip-hopový idiot. Sice ho poslali na soukromé anglické gymnázium, ale to z něj inteligenta neudělalo. Vyjadřuje se zbytečnými módními anglickými frázemi.

RECENZE: Nerob ze mě cypa. Mel Gibson z Třince má tvrdé pěsti

Kultura

Postava premiérova otce dopadla jako naprosté monstrum, primitivní vesnický trotl, který slintá u porna. Nakonec tu máme postavu samotného předsedy vlády, kterého autor líčí jako klasického teflonového podvodníka. Aby nešlo poznat, kdo konkrétně se nám v románu promenuje, vybavil ho Zábranský určitými rysy expremiéra Roberta Fica, ale i Andreje Babiše. Říká, že „maká“, a dokonce se jmenuje Andrej.

Děj se rozvíjí předvídatelně. Zloději kradou, tlustá paní z Respektu poučuje a mladý investigativec Matúš odvážně útočí na mafii. Italové to ovšem nesnesou a začínají připravovat vraždu. Do toho se ještě tu a tam nezávazně klábosí o klimatické krizi, Gretě a úpadku médií.

Republice chybí filozofická hloubka, která bývala autorovou běžnou výbavou. Připomeňme, že Zábranský skutečně není tak špatný spisovatel. Vždyť román Za Alpami patřil před dvěma lety k nejzajímavějším počinům české literatury.

V anotaci Republiky vydavatel tvrdí, že podstatnou součástí vyprávění je „snaha odpovědět na otázky, co pro region střední a východní Evropy znamenal rok 1989 a co tento region znamená pro současný svět“. Snaha možná, ale dílo na otázky vůbec neodpovídá. Pokud Zábranský o jedné z vedlejších postav, šéfredaktorovi deníku, prozradí, že kdysi napsal v rychlosti slabou knihu, protože byl naštvaný a chtěl bojovat za dobro, recenzent se nemůže zbavit dojmu, že autor nevědomky popsal sám sebe.

Celkové hodnocení: 45 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám