Hlavní obsah

Z mrtvého dělají loutku. 3D model herce Jamese Deana ve filmu budí odpor

Novinky, Stanislav Dvořák

Tvůrci chystaného dramatu z Vietnamu Finding Jack oznámili, že vyrobili počítačový model mrtvého herce Jamese Deana, který tak bude hrát ve filmu s živými. Vyvolalo to pobouření u části veřejnosti, a hlavně u známých herců.

Foto: Profimedia.cz

James Dean

Článek

Mediálně známí lidé by se měli stále více starat nejen o současnost, ale i to, jak se právně chránit po smrti. Například herec Robin Williams to již v minulosti udělal a omezil používání svého obrazu. Jeho dcera Zelda uvedla, že u Deana jde o příšerný precedens do budoucna a o „dělání loutek z mrtvých“.

Pokud s tím dědicové souhlasí, je možné zcela svobodně použít obraz kohokoliv v jakémkoliv filmu a vložit mu do úst jakékoliv věty. Mrtvého herce se už nikdo nezeptá. V tomto případě je sice právně všechno v pořádku, ale jde o etický problém.

„Mluvila jsem o tom s přáteli roky a nikdo mi nevěřil, že filmový průmysl klesne tak hluboko, když se zlepší technika,” uvedla Zelda Williamsová.

„To je příšerné,“ dodal herec Chris Evans. „Možná nám počítač namaluje nového Picassa nebo napíše pár nových songů Johna Lennona.“

Foto: Profimedia.cz

Elijah Wood

„Ne, tohle by nemělo existovat,“ uvedl filmový představitel Froda Elijah Wood.

Dokonce i herec Devon Sawa, který se účastnil konkurzu přímo na film Finding Jack, neskrývá své rozpaky: „To nemohli dát tu roli skutečnému člověku?“

James Dean zemřel už v roce 1955 v pouhých 24 letech. Nepřežil nehodu ve svém rychlém autě. Mnoho toho nenatočil, ale díky filmům Na východ od ráje a Rebel bez příčiny se stal ohromnou hollywoodskou ikonou. Jeho image problémového mladého muže, rebela, který se cítí nepochopený, přesně zapadla do toho, co cítila tehdejší mládež. Ke vzniku legendy samozřejmě přispěla i předčasná smrt.

Reklama

Výběr článků

Načítám