Hlavní obsah

V síti aneb Když 2500 mužů na internetu loví tři dvanáctileté dívky

Novinky, Lenka Hloušková

Necelý měsíc před oficiální premiérou zveřejnili tvůrci dvouminutový trailer k očekávanému dokumentu V síti. Zachycuje konverzace tří dvanáctiletých dívek s 2458 muži ve virtuálním světě. Ony tam hledají přátele. Oni tam jsou, protože hledají „živou masturbační pomůcku“.

Trailer k filmu V síti

 
Článek

Za ojedinělým dokumentem stojí režiséři Vít Klusák a Bára Chalupová. Tři nezletilé dívky hrají zletilé herečky. „Reálně jsme si každá z nás psala s tak sto až dvěma sty muži. Za den natáčení ve studiu jsme všechny dohromady udělaly tak třicet videohovorů,“ řekla Novinkám.cz jedna z hereček Tereza Těžká alias Míša.

„Být v dnešní době dvanáctiletou dívkou nebo chlapcem musí být nesmírně náročné. Věci, které jsme spolu s Anežkou (pozn. Anežkou Pithartovou) a Sabčou (pozn. Sabinou Dlouhou) zažily, se dají těžko popsat slovy,“ dodala s tím, že pokud děti nenajdou odvahu se svěřit, jsou v tom úplně samy.

Všechny tři herečky se s některými predátory dokonce setkaly tváří v tvář, na pečlivě hlídaných schůzkách.

Místo podmínky půjde do vězení. Soud zpřísnil trest matce, která nechávala dceru pedofilovi

Krimi

Mluvte s dětmi!

Filmaři nabírali hlavní materiály deset dnů. Během nich nahráli 390 hodin záznamů. Mapují jimi svět, kde ukazovat penisy a masturbovat před dvanáctiletými dívkami je běžnou normou.

Sexuální predátoři si přitom uvědomují, že jejich vyhlédnuté oběti mají rodiče, ostatně i mnozí predátoři pravděpodobně rodiči jsou. Právě věta jednoho z predátorů, „A co mamka, ví o tom?”, ukazuje na jeden ze zásadních problémů tohoto jevu. Výzkumy varují, že až 60 procent rodičů netuší, jaké weby si jejich děti prohlížejí a co na internetu dělají.

Kyberšikana a sexting

Tento nezájem způsobuje, že když se dítě setká s kyberšikanou, sextingem, nebo je dokonce na internetu zneužité, na rodiče se spíše neobrátí. Většina z nich se svěří vrstevníkovi nebo vůbec nikomu.

Je mi dvanáct aneb 2458 sexuálních predátorů nachytaných V síti

Film

„Často se mi teď stává, že potkávám rodiče, kteří mě žádají o radu, jak děti ochránit před zneužitím na internetu. Taková rada je na první pohled prostá, ale vyžaduje od rodičů dětí v tom citlivém věku 10 až 13 let trpělivost a empatii. Musí se stát v téhle věci jejich parťáky a přestat nadávat na youtubery. Jedině tak docílí toho, že se jim jejich potomek svěří, co na internetu podniká, a to dokonce i tehdy, když tam zažije něco nepříjemného,” říká režisér dokumentu Vít Klusák.

Máme vyprodáno

Tvůrci filmu očekávají, že vzbudí rozsáhlou diskusi o (ne)bezpečích, která dospívajícím dívkám i chlapcům na internetu hrozí. Jeho delší verze půjde do kin, kratší, mírnější verze bude součástí osvětových pořadů určených školákům.

Zájem o projekt je veliký. I když má snímek premiéru až na konci února, v některých kinech jsou jeho projekce už teď beznadějně vyprodané.

Anketa

Jste si jistá/jistý, že vaše dítě mladší třinácti let, což je dané minimum, nemá profil na Facebooku?
Ano
39,4 %
Ne
5,5 %
Nevím
2,2 %
Dovolil(a) jsem mu to před dovršením 13 roku
7,5 %
Nemám děti/nemám děti v tomto věku
45,4 %
Celkem hlasovalo 3595 čtenářů.

Dokument V síti

  • 3 herečky, 3 pokojíčky, 10 dní a 2458 sexuálních predátorů
  • Tři dospělé herečky s dětskými rysy se vydávají na sociální sítě. Ve věrných kopiích dětských pokojů chatují a skypují s muži, kteří je na netu aktivně vyhledali a oslovili. 
  • Celovečerní dokumentární film, ČR, 2020 • 100 min
  • Režie a scénář: Barbora Chalupová & Vít Klusák
  • Přístupné od 15 let 
  • Distribuční premiéra filmu: 27. 2. 2020
  • Distribuce v ČR: Aerofilms
  • Hrají: Tereza Těžká, Anežka Pithartová, Sabina Dlouhá
  • Kamera: Adam Kruliš
  • Hudba: Pjoni 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám