Hlavní obsah

Místo podmínky půjde do vězení. Soud zpřísnil trest matce, která nechávala dceru pedofilovi

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na 4,5 roku do vězení poslal ve čtvrtek Vrchní soud v Praze matku (40), která nechávala přespávat svou šestiletou dceru u pedofilního učitele tance Petra Dostála. Žena v minulosti dostala podmíněný trest, proti němuž se odvolalo státní zastupitelství žádající přísnější posouzení. Dostál je již od loňska ve vězení, soud mu uložil devět let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vrchní soud se případem matky zabýval podruhé. Městský soud v Praze ženě loni uložil tříletý trest vězení podmíněně odložený na pět let, odvolací soud ale tehdy verdikt zrušil a vrátil na město k novému projednání. První instance pak znovu uložila podmínku. Proti rozsudkům se vždy odvolalo státní zastupitelství, podle něhož byl trest příliš mírný.

Odvolací soud ve čtvrtek podmínku znovu zrušil a tentokrát sám znovu rozhodl o vězení v délce 4,5 roku za obchodování s lidmi. Verdikt je pravomocný, odvolání již není přípustné, lze pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Čtyřicetiletá matka se s o rok starším Dostálem podle soudu dlouhodobě znala, o pohlavních stycích se ale prý dozvěděla až několik měsíců před zadržením policií. „Je zjevné, že bez zásahu policie by obžalovaný Dostál mohl nezletilou dceru dále zneužívat,“ sdělil soudce Luboš Vrba s tím, že předchozí verdikt o podmíněném trestu nemohl obstát.

Tříletá podmínka pro ženu, která nechávala přespat dcerku u pedofila

Krimi

Matka žádala potvrzení podmínky a její obhájce zmiňoval polehčující okolnosti – nebyla dosud soudem trestaná, podrobuje se psychoterapii a pracuje na vztahu s dcerou i manželem, který se k ní i přes okolnosti kauzy vrátil.

Obžalovaná dceru svěřovala podle vyšetřovatelů pedofilnímu učiteli tance, který působil zejména ve školkách, několikrát týdně, když ji u něj nechávala přespávat, ačkoli věděla, že je pedofilní a že spolu například tráví čas nazí ve vaně. Žena před soudy připustila, že o jistém vztahu věděla, označovala jej ale jako platonický. Dostálovi podle svých slov důvěřovala, že se sexuálními aktivitami počká, dokud její dceři nebude patnáct let.

Petr Dostál u vrchního soudu (30. května 2019)Video: Novinky

Dostál zneužil řadu holčiček, dcera obžalované ale u něj hrála nejvýznamnější roli. Hovořil dokonce o partnerském vztahu, který navíc nijak neskrýval – chodili spolu do restaurací, kde se chovali jako zamilovaný pár, holčička mu posílala vzdušné polibky a při odchodu se dlouze líbali. Právě jedna z takových situací spustila vyšetřování, protože na dvojici upozornili policii pracovníci restaurace, když byli počínáním Dostála znepokojení.

Učitel tance byl jakýmsi doyenem pedofilní komunity v Praze, spravoval například webovou stránku, kde vystupoval pod přezdívkou Plyšáček a prohlásil se za „pedokrále“. Před soudy řadu intimních kontaktů s dívenkami přiznal, snažil se ale podle svých slov s úchylkou bojovat a vždy hlídal, aby žádné z holčiček neublížil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám