Hlavní obsah

V chatové osadě Záhoří není nikdo normální

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve specifickém prostředí chatové osady Záhoří se odehrává nový komediální seriál České televize Osada. Třináctidílnou sérii Radka Bajgara podle scénáře Petra Kolečka mohou diváci sledovat od 3. září každý pátek večer na ČT 1. Natáčela se loni od jara do podzimu v prostředí nižborských rybníků a okolí Berounky, kde vznikla stará chatová osada.

Foto: Česká televize-Radek Bajgar

Manželé Rubalovi, Petra Nesvačilová a Radek Holub.

Článek

V Záhoří platí stejná pravidla a tradice jako před lety, přestože se svět dávno posunul. Vlastníci chat tvoří pestrou společnost lidí, kteří by se jinak asi dohromady nikdy nesešli. Jen náhodou by se totiž potkali například spisovatelka románů červené knihovny, nepraktický ajťák sekající dřevo podle návodu na internetu, voják v záloze zaměstnaný v salonu krásy své manželky, šlechtic bez koruny nebo milionář, který tají svůj majetek.

„Ztrácíme schopnost domlouvat se, ve výsledku se pak nemáme rádi a nakonec se vše může zradikalizovat. A tak jsem hledal prostředí, kde se přirozeně potkávají velmi různí lidé. A staré chatové osady jsou jedním z nich,“ řekl k seriálu Osada jeho režisér Radek Bajgar. „Obydlí kdysi postavili prarodiče a teď tam jejich potomci jezdí navzdory tomu, že jeden přijel favoritem a druhý volvem, že volí přesně opačně, že jedni jsou intoši a druzí lopaty. Ale o víkendu bydlí vedle sebe a k Záhoří patří,“ vysvětlil motto seriálu.

Ivana Chýlková k seriálu Osada: Plevel nade mnou vyhrál

MFF KV

Osada Záhoří existuje už bezmála devadesát let. Dlouhá léta byl jejím náčelníkem Keyhoss, který se ovšem dostal do nemocnice. O jeho chatu se proto přijel starat syn Tony v podání Tomáše Hanáka. Nově se chataři stávají manželé Srovnalovi (Pavla Beretová a Martin Myšička), kteří unikají o víkendech před pražským shonem. Mezi starousedlíky patří Stýblovi, které hrají Jana Švandová a Pavel Nový. Ti se obejdou bez mobilů a do osady cestují z vlakového nádraží zásadně pěšky.

Eva Leinweberová, Igor Bareš a Filip František Červenka, tedy rodina Južanova, mají drahé výkonné auto. Aby je ale sousedi nepomlouvali, přijíždějí každý víkend ojetinou v obnošeném oblečení. To by naopak nikdy nedopustila Petra Nesvačilová alias Helena Rubalová, majitelka salonu krásy, která zaměstnává svého manžela Milana (Radek Holub).

Šimon Kraus (Josef Polášek) zase dodržuje šábes, což štve jeho manželku Janu Plodkovou a dceru Karolínu Leu Novákovou. Jeho přístup ale inspiruje k psaní spisovatelku Lucii Rybákovou (Ivana Chýlková), která jezdí na chatu se svou dcerou Janou (Šárka Vaculíková). A toto léto u nich přespává i policista Franěk, jehož hraje Stanislav Majer. Musí totiž vyřešit ztrátu cenného majetku několika osadníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám