Hlavní obsah

Štěstí je krásná a přepychová věc, a to i ve stejnojmenné komedii

Právo, Věra Míšková

Podle slavného, třicet let starého songu Richarda Müllera Štěstí je krásná věc, je pojmenována nová česká komedie s Petrou Hřebíčkovou a Karlem Zimou v hlavních rolích.

Štěstí je krásná věc trailer

 
Článek

Ti v ní hrají nezaměstnaný pár Janu a Čendu, který má dluhy všude, kam se podívá, a nejčastější návštěvou je u nich exekutor.

Když ale vyhrají na farářem požehnaný los pohádkovou sumu 176 milionů korun, otevřou se jim dveře do světa neomezených možností. Jenže jakmile se to po vsi rozkřikne, začnou si sousedé chodit pro své pohledávky a začne se objevovat i spousta nových či staronových kamarádů, kteří by si z výhry rádi ukrojili pořádný kus. Dosud bezproblémový vztah začne dostávat trhliny…

Podle scénáře Jaroslava Sauera (Špindl, Pepa a Špindl 2) začal film točit režisér Tomáš Svoboda, ten měl ale vážnou dopravní nehodu a musel odstoupit. Na režisérské křeslo pak producenti Pavel Pásek a Igor Konyukov posadili Jiřího Nováka. Ten má za sebou seriály jako Kafe & Cigárko nebo Comeback a řádku dokumentů, Štěstí je krásná věc je jeho celovečerní hraný debut a do kin vstoupí příští týden.

Dá se jít štěstí a osudu naproti?

„Štěstí nechodí po ulici ani nečeká v sázkových kancelářích nebo prodejnách drahých aut,“ říká k tématu filmu Karel Zima. „Nosíme ho v sobě. Někdo to ví a někdo ne, a hledá ho pak všude možně, většinou marně. A osud? Nezvratný schovaný čaroděj? Pokud jde o mě, řekl bych, že štěstí naproti jdu. S osudem jsme pořád ještě všechna piva nevypili.“

Foto: Bioscop

Velká výhra přináší velké emoce.

Petra Hřebíčková na osud a štěstí věří. „Taky věřím, že naše bytí na zemi má vyšší smysl než jen oddýchat tento jeden život. Jinak mi nejde na rozum tolik nespravedlnosti a utrpení ve světě. A jít štěstí naproti? Něco jiného je mít štěstí a něco jiného je štěstí zažívat. Tomu prvnímu jít naproti nemůžete, tomu druhému snad ano. Člověk nikdy neví, co mu přinese štěstí. I některé karamboly v životě můžou vést ke spokojenosti a naopak. Někdo je šťastný, že vůbec přežil další den, a někdo má všechno, a přesto šťastný být neumí,“ připomíná herečka.

Oba představitelé hlavních rolí mají s peněžními nebo jinými materiálními výhrami vlastní nevelké zkušenosti. „Vyhrál jsem jen nějaké drobné částky,“ říká Zima. „A jednou v tombole na plese zapůjčení nové Škody Superb na víkend. Jeli jsme tehdy s bývalou ženou do Krumlova.“

Hřebíčková si se smíchem vzpomíná, že jako malá holka „něco někam“ poslala a přišel jí za to fén. „A na JAMU jsem získala Cenu Jany Rybářové od Evropské nadace Margherita, což bylo jako zjevení z nebe. Dva starší Italové, jimž zemřela vnučka, která milovala umění, se rozhodli na její počest pomoci mladým umělcům. Cenu získala také dnes uznávaná sochařka Paulina Skavova a malíř Vít Soukup. Moc mi to tenkrát finančně pomohlo.“

Müller představí nový song

Slovenský zpěvák zazpívá ve filmu vedle titulní písně i nový song, který složil hudební skladatel René Rypar, a text napsala Gábina Osvaldová.

„Když mi producent Igor Konyukov zavolal, jestli bych nazpíval další píseň do filmu, přišlo mi to nejdřív jako trochu absurdní nápad, mít tam dvě písničky. Když mi ale novou písničku poslali, změnil jsem názor,“ vysvětluje Müller, který song Chladnej den nazpíval v češtině.

„Má jinou atmosféru, než Štěstí je krásná věc. Řekl bych až epickou. Poslechl jsem si ho několikrát, podíval se na film a dostal jsem chuť to zkusit. Ten hudební podklad je krásný a mě opravdu těší, že mám ve filmu nakonec písničky dvě,“ dodává zpěvák.

Natáčelo se v Praze, ve středočeské obci Líšná a jejím okolí. Pokud jde o obsazení, Čendova bratra hraje Jan Dolanský, jejich otce Ondřej Pavelka a nepřejícího souseda Marek Taclík. V dalších rolích diváci uvidí například Tomáše Jeřábka, Zdeňka Godlu, Markétu Hrubešovou, Jaroslavu Pokornou, Martina Písaříka, Davida Novotného nebo Leoše Nohu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám