Hlavní obsah

RECENZE: Poctivý život je náročný, stěžuje si recidivista René

Už druhý film o kriminálníkovi Reném natočila režisérka Helena Třeštíková. Aktuálně ho uvádí na festivale Jeden svět, v dubnu pokračuje do běžných kin.

Trailer René - vězeň svobody

 
Článek

Druhý díl časosběrného dokumentu René - vězeň svobody zachytil třináct let života až do roku 2021. Recidivista byl propuštěn z vězení a rozhodl se, že bude poctivý. Ne proto, že lituje svých zločinů, spíše jen nechce do vězení. Přežívá díky nestálým zaměstnáním a různým kšeftům. Díky prvnímu filmu se občas objevuje v médiích a někdy o něj projevují zájem i ženy. Bydlí u známých nebo u partnerek, které se mění. Vztah se synem René úplně promrhá, ani po letech mu moc nepomáhá a působí chladně.

Problém recidivisty Reného i celého filmu tkví tom, že protagonista je tak trochu hajzl. Většinu života je líný, krade a pije. Vykradl dokonce i režisérku, která mu pomáhala. Ano, občas řekne něco, co dává smysl, údajně je dost chytrý, ale tím je celá jeho životní tragédie ještě nepřijatelnější, ještě méně pochopitelná.

Foto: 4press

René - Vězeň svobody

René trpí nenávistí k lidstvu a libuje si v tom. Jeho heslem je Fuck people. Divák může celou dobu váhat, zda ho René vůbec zajímá, nebo ne. Ke konci se zdá, že se stárnoucí lump proměnil v pracujícího „maloměšťáka“, jak sám říká, a zůstane s partnerkou a jejím dítětem z bývalého vztahu. Podaří se to?

Nejzábavnější části dokumentu jsou ty, které naznačují charakter podivných vztahů se ženami i muži. Reného stálé spílání světu už tak originální není. Zásadní sdělení tedy od Reného nečekejte. V nejlepším případě zanechá rozporuplný pocit.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám