Hlavní obsah

RECENZE: Nejhorší člověk na světě. Herečka, která táhne film vzhůru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakkoli takzvané festivalové filmy zpravidla nemívají v kinech velký ohlas, v případě novinky režiséra Joachima Triera Nejhorší člověk na světě by to byla škoda.

Trailer k filmu Nejhorší člověk na světěVideo: Aerofilms

 
Článek

Jde totiž o film, který na festivalu v Cannes, kde získal ocenění za nejlepší herecký výkon Renaty Reinsveové, patřil k divácky nejoblíbenějším, dobrý ohlas měl i v Karlových Varech. A už 28. března se dozvíme, zda proměnil některou ze dvou oscarových nominací, za nejlepší původní scénář a za nejlepší mezinárodní film.

Nejhorší člověk na světě popravdě řečeno nemá zrovna originální téma. Filmů o ženách, jimž třicítka klepe na dveře, a přitom stále nevědí, jak naložit s vlastním životem, není rozhodně v kinematografii zejména posledních desetiletí málo.

Trier, který ho společně s Eskilem Vogtem napsal a pak sám natočil, však udělal dobře, když vsadil na talent Renaty Reinsveové a napsal jí postavu herecky náročnou, sympatickou navzdory všemu, čeho se na druhých, ale hlavně sama na sobě dopouští. Julie je třicátnice, která by mohla mít všechno, po čem ženy jejího věku donedávna toužily. Práci, k níž má odpovídající vzdělání, spokojený a láskyplný život s úspěšným autorem komiksů, který nechce nic víc než s ní založit rodinu, mít děti.

Jenže Julie nežije v minulosti, ale teď a podobně jako spousta jejích vrstevnic (i v reálném životě) ještě nic z toho nechce. Zaměstnání střídá, jak se jí zrovna zlíbí, a z nabídky k sňatku a početí se jen „osype“ nevolí.

Chce si užívat, poznávat to i ono, ale hlavně se ještě nerozhodovat pro nic, co by mohlo zavánět jakoukoli definitivou. Než by se věčně dohadovala o budoucí rodině, radši se s Akselem, i když ho miluje a ví, že mu strašně ublíží, rozejde. A hned se pustí do dalšího vztahu, a zase je jasné, že to nebude navěky.

Jde tedy v prvním plánu o vztahové drama dnešních třicátníků. V Trierově podání však také (a možná především) o téma relativity času v širším kontextu.

Když Julie běží městem jako dávná hrdinka filmu Lola běží o život, všichni kolem ní ve snových záběrech náhle „zkamení“, protože to ona běží o svůj čas. Bez ohledu na to, jak ubíhá ten okolní.

Není sympatická pořád, severští tvůrci jí předepsali i hodně drsné scény. Ale právě díky hereččinu bezchybnému výkonu má divák pro Julii pochopení a spolu s ní i pro celou generaci jí podobných, kteří chtějí čas na delší, snad pečlivější, ale možná i marnější hledání.

Velmi dobré výkony podali i její kolegové, zejména Anders Danielsen Lie v roli jejího přítele Aksela.

Film je rozdělen do dvanácti kapitol, někdy až útržkovitých, jindy ucelenějších zastavení v životě, který se právě z takových, někdy útržkovitých, jindy ucelených situací skládá. I tím podává Nejhorší člověk na světě funkční výpověď o realitě, v níž Juliini současníci žijí. A co je důležité, nechybí mu ani humor.

Trier, který se narodil v dánské Kodani a studoval ve Velké Británii, žije v Oslu a tam také natáčel.

S dokonalou znalostí města a schopností ho využít stvořil z něj dalšího hrdinu filmu, když s kameramanem Kasperem Tuxenem natočili jeho krásu, ale také místa typická pro různé sociální skupiny, čímž výtečně dotvořili charakteristiku postav.

Nejhorší člověk na světě
Norsko 2021, 129 min. Režie: Joachim Trier, hrají: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Maria Grazia Di Meo a další

Hodnocení 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám