Hlavní obsah

RECENZE: Místo řízků v alobalu kaviár. Účastníci zájezdu s americkým přízvukem

HBO GO uvedla The White Lotus (Bílý lotos) z dílny Mika Whitea. Projekt, který prezentuje jako komediální minisérii, se odehrává v luxusním hotelu na Havaji. V hlavních rolích hrají Alexandra Daddariová, Murray Bartlett, Connie Brittonová, Fred Hechinger a Jake Lacy.

Trailer seriálu Bílý lotosVideo: HBO

 
Článek

Na Havaj si vyrazí bohatá rodina Mossbacherů. Matka je únavná supermanažerka, manžel se snaží zlepšit vztahy s dospívajícím synem a nepropadat depresi.

V jiném pokoji se usídlí mladý zamilovaný páreček, jenže novomanželovi od začátku kazí dovolenou pocit, že měl dostat lepší pokoj.

Foto: HBO

Novomanželé Jake Lacy a Alexandra Daddariová

Nechybí ani dvojice puberťaček, která ostatní komentuje a zesměšňuje. Všichni jsou podle nich trapní (hlavně matka a bratr). Svým rádoby drsňáctvím a světáctvím jen zakrývají vlastní nejistotu.

Je zábavné pozorovat, jak určité motivy fungují kulturně univerzálně - američtí scenáristé napsali podobnou věc jako před lety Michal Viewegh (Účastníci zájezdu), kterého samozřejmě nemohou znát. Na dovolené se asi stávají podobné příhody, ať ji trávíte v levném balkánském penzionu, nebo na Havaji v pokoji za tisíc dolarů na noc.

Značný rozdíl je v personálu. Manažer havajského hotelu je až úchylně milý k zákazníkům a pořád se křečovitě usmívá. Nové zaměstnankyni říká, že musí být zaměnitelná, „generická“. Luxusní klient si přece nechce pamatovat nějakou „bábu s prádlem“, chce anonymní armádu služebníčků (tady naopak může jít o kulturní rozdíl, pracovníci ve službách jsou v Americe až nelidsky usměvaví a profesionální, zatímco v Evropě bývá nepříjemný číšník docela běžným jevem).

HBO propaguje Bílý lotos jako satirickou komediální minisérii, do komedie má ovšem pěkně daleko. Momenty, kdy by divák vyloženě řval smíchy, se tam vůbec nevyskytují, jemné pousmání či úšklebek nastanou dvakrát za hodinu. Zároveň ale nejde o syrové drama a temné to ani být nemůže, protože se nacházíme na krásném prosluněném tropickém ostrově.

Foto: HBO

Manažer (Murray Bartlett) a nová zaměstnankyně (Jolene Purdyová)

První díl nezanechá silný dojem, bohužel se jedná jen o jakousi expozici, téměř nic se neděje. Novomanžel neustále otravuje manažera s jiným apartmá, zatímco novomanželce je to úplně jedno, a tiše si přeje, aby už dal pokoj. Puberťačky komentují a smutný tatínek se snaží přiblížit synovi.

Ve velké zkratce se scénář snaží ještě otevřít sociální téma pomocí vedlejší postavy - chudé paní, která nastoupí do hotelu ve vysokém stupni těhotenství a maskuje to. Honí však příliš mnoho zajíců, jak praví lidové úsloví, a výsledkem je poměrně nevýrazná rodinná zábava.

Žádná z postav se v prvním díle neukázala tak zajímavá a hluboká, že by se člověk chtěl dozvědět víc. Je ale pořád možné, že se série v dalších dílech zlepší.

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám