Hlavní obsah

RECENZE: Bridgerton je běžný americký brak. Imituje svět Downtonu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seriál Bridgerton z Netflixu je jen další prostoduchý brak, telenovela, která se snaží imitovat „historičnost“. Srovnávat ho s Panstvím Downton by bylo jako srovnávat Madonnu s Mozartem.

Trailer BridgertonVideo: Netflix

 
Článek

Bridgerton se údajně má odehrávat ve světě anglosaské aristokracie 19. století, ovšem je to svět falešný, neboť viděný očima současného průměrného Američana chabého vzdělání.

Aristokracie si v dávných dobách vypracovala pářicí rituály tak složité, že v dnešním světě jen stěží najdou konkurenci. Na plesy smetánky přiváděli rodiče své mladinké dcery, tzv. debutantky, aby se uplatnily na sňatkovém trhu. Pochopitelně kolem toho byla spousta intrik, pomluv, hádek a jiných zhůvěřilostí. Ve skutečnosti o přízni mladých dam věnované tomu či onomu rozhodovali spíše otcové, matky nebo starší bratři – šlo o peníze.

Také seriálová hrdinka Daphne z rodu Bridgertonů je dotažena na podobný ples. Dolézá za ní jeden ošklivý baron, zjevně bez šancí na úspěch, ale občas po ní hodí okem i švarný vévoda a ten by se už mladé dámě zamlouval. Jenže musí z vůle scenáristů předstírat nezájem a postavy se chvíli jakoby „hádají“.

Většina diváků záhy pozná, že prostinký Bridgerton je postaven na půdorysu pohádky. Je tu nevinná princezna, hodný princ „Jasoň“ a zlý princ „Drsoň“, který bude intrikovat, ale zbytečně. I slabomyslný podkoní by po prvním díle odhadl, že čistá láska zvítězí a hlavní hrdinka stejně skončí v posteli s vévodou.

Foto: Netflix

Hlavní hrdinka Daphne (Phoebe Dynevorová).

Foto: Netflix

Vévoda (Rege-Jean Page).

Scénář se nedá označit jinak než jako slabý. Od první chvíle je jasné, co se stane, a tajemná dohoda mezi dívkou a vévodou je překombinovaná a příliš chtěná na to, aby to mohla být pravda. Nepochopitelných věcí se tu najde více, třeba proč otec vévody tak teatrálně nenávidí svého malého chytrého synka, který trochu koktá.

Celý seriál se dál točí pouze kolem toho, kdo s kým co měl a kdo koho požádá o ruku. Tak omezený svět musí nutně začít nudit a nejhorší je, že není ani vtipný – právě humor dokáže zachránit většinu historických romantických kostýmovek.

Ke kladům seriálu se dá přičíst protagonistka Phoebe Dynevorová, herečka půvabná i přirozená (na rozdíl od některých dalších herců z Bridgertonu). V některých záběrech působí trochu jako Keira Knightleyová před patnácti lety.

Nesmyslné obsazování mnoha Afričanů a Afrobritů do rolí šlechticů je už jen bizarní třešničkou na tomto nesourodém dortu.

Celkové hodnocení: 50 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám